Op de bank met… mevrouw Bakar & mevrouw Tavernier

Komend schooljaar stellen we u via de nieuwsbrief voor aan de nieuwe leerkrachten op onze school. Dit doen we aan de hand van een dubbelgesprek met een collega die hier al langer werkt. In deze nieuwsbrief spreken we met de twee vrouwelijke collega’s die het vak techniek trekken bij ons op school, mevrouw Bakar en mevrouw Tavernier.

Niet elke lezer is bekend met het vak techniek. Kunnen jullie dit toelichten?
Rabia: Techniek is alles wat je kan bedenken om een probleem praktisch op te lossen. Dit doen we door te werken met verschillende materialen en oplossingsstrategieën.
Julie: Het is ook een leuk vak omdat praktijk en theorie met elkaar worden afgewisseld.

Wat zijn eigenschappen die elke leerkracht techniek moet hebben?
Julie: Creatief zijn. Voor elk probleem een oplossing zien te vinden. 
Rabia: Ook nauwkeurig en geduldig zijn, zijn ook eigenschappen die we zeker niet mogen vergeten.

Op welke manier vullen jullie elkaar aan?
Julie: Ik leer veel van Rabia door haar lessen af en toe te observeren. Rabia heeft een rustige uitstraling die goed werkt binnen de lessen, een goed voorbeeld om van te leren.
Rabia: Julie is een zeer getalenteerde en creatieve collega waar ik naar opkijk. 

Zijn jullie zelf dan ook creatief en handig buiten de school?
Julie: Ik hou er wel van om zelf iets te herstellen of om zelf iets te maken. Een deurslot herstellen, zelf een lamp maken uit herbruikbare materialen… Ik ben fan van tweedehands en upcycling.
Rabia: Ikea-kastjes in elkaar steken is iets wat ik heel graag doe. Ik ben dan ook de eerste persoon die aangesproken wordt in mijn vrienden- en familiekring wanneer iets gemonteerd of hersteld moet worden.

(lees verder onder de foto)

Hebben jullie techniek gestudeerd of een ander creatief beroep?
Rabia: Techniek was mijn favoriete vak in het secundair onderwijs. Ik hield ervan om mijn techniekleraar te assisteren tijdens de lessen. In het secundair heb ik Sociale en Technische Wetenschappen gestudeerd. Nadien volgde ik de lerarenopleiding met de keuzevakken techniek en voeding-verzorging.
Julie: In het secundair studeerde ik kunstonderwijs aan Sint-Lucas. Na het secundair studeerde ik aan het KASK in Gent grafische vormgeving. Aan Sint-Lucas Brussel volgde ik nadien nog schilderkunst. Momenteel volg ik nog een bijkomende opleiding vakdidactiek techniek via de educatieve bachelor.

Waarom is het fijn werken op het SFI?
Julie: Het is een aangename omgeving. Het is ook een evenwichtige school met veel initiatieven. De collega’s zijn erg hulpvaardig. Het authentieke gebouw is fijn om les in te geven.
Rabia: De schoolcultuur waarin wij als leraren maar ook de leerlingen zich veilig en geaccepteerd voelen, ongeacht achtergrond of identiteit.

Hoe brengen jullie liefst jullie vrije tijd door?
Julie: Wandelen met de hond, kamperen in de Ardennen, lezen, tekenen, creatieve nascholingen volgen…
Rabia: Ik wandel ook graag met de hond. Koken, reizen en lezen doe ik eveneens graag.

Wat weten we nog niet van jullie dat iedereen mag weten?
Julie: www.julietavernier.be 🙂
Rabia: Ik droom ervan om later een authentiek zaakje te openen. Een kleine en gezellige tearoom met dagverse gebakjes.

Kimberly Verhaest