Achter de schermen van de repetities van het schooltoneel

Het lijkt nog ver weg, maar het jaarlijkse schooltoneel komt weer dichterbij. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 april 2024 spelen de leerlingen van SFI het schooltoneel ‘1914’. De titel verklapt het al: dit stuk gaat over de Eerste Wereldoorlog. Nazile en Kenza van 4TC wilden weten hoe ver de leerlingen staan. Daarom woonden ze op vrijdag 26 januari een repetitie bij.

In de kapel zien we leerlingen van verschillende leeftijden: jongere en oudere acteurs en actrices spelen hier zij aan zij. De sfeer is gemoedelijk. De soldaten oefenen hun posities aan het front, hun geliefden lezen hun brieven. Meneer De Smet, de regisseur, kijkt toe en geeft instructies.

Ondertussen kunnen we Margot Demeester (4EW) en Mattice Decruynaere (5LMT) interviewen. Margot speelt de rol van ‘Virginie’, de vrouw van Maurice. Maurice is een man die niet moet gaan vechten, omdat hij is afgekeurd. Mattice kruipt tijdens dit toneel in de huid van meneer pastoor.

Wat vind je van het verhaal ‘1914’ ?

Margot Demeester (4EW) : “Het is enerzijds een dramatisch verhaal, want er zitten een paar scènes in die gewelddadig zijn. Anderzijds zijn er ook grappige stukjes. Die afwisseling is leuk.”

Mattice Decruynaere (5LMT) : “Vorig jaar vond ik het verhaal van ‘Haak’ interessanter, maar het is wel leuk om dit jaar eens iets totaal anders te doen.”

Wat vind je van de rol die je nu speelt?

Mattice Decruynaere (5LMT) : “De rol van meneer pastoor sluit het minst aan bij mijn persoonlijkheid (lacht). Maar het is juist heel interessant om iemand te spelen die helemaal anders is. Dat vind ik juist fijn aan theater.”

Stel, je maakt een fout tijdens het stuk. Hoe ga je daarmee om?

Margot Demeester (4EW) : “Ik zou aanraden om verder te doen alsof je geen fouten hebt gemaakt”

Mattice Decruynaere (5LMT) valt in : “Op zich is dat niet erg. Het publiek kent de tekst niet. Het publiek kent het verhaal niet. Als je gewoon verder speelt, hebben de mensen dat niet door.” 

Waarom zou je andere leerlingen aanraden om mee te doen aan het schooltoneel?

Margot Demeester (4EW) : “Het is leuk om je talenten te laten zien en creatief aan het werk te zijn.”

Mattice Decruynaere (5LMT) : “Je moet het in de eerste plaats zelf willen, want het vraagt wel een engagement. Maar je leert ook heel wat leerlingen van andere klassen kennen. En je leert om op een podium te staan en voor een publiek te spreken. Dat kan altijd nog van pas komen. Maar vooral: het is heel leuk om te doen.”

Wil je onze leerlingen zien schitteren? Bestel hier jouw tickets.

Kom kijken naar 1914. Schooltoneel op 19 en 20 april. Man uit het leger en vrouw in burger kijken beiden triest. Klaprozen op de voorgrond en kerktoren zichtbaar in de verte.

Regisseur: J. De Smet

Interview + foto’s: Nazile Ahmedova – Kenza Aouf 4TC