Ter land en ter zee met 4NW!

Op 21 september trokken de leerlingen van het vierde jaar naar zee, meer bepaald naar Horizon Educatief in Bredene. De uitstap was gelinkt aan de lessen biologie. Centraal stond de biotoopstudie in de Noordzee. De leerlingen van 4NWA en 4NWB deelden hun ervaringen met onze redactie.

“Ik vond de excursie van biologie een speciale ervaring. Het was wel jammer dat het koud was aan de zee. Wat mij gaat bijblijven zijn de organismen die we van dichtbij konden zien met een microscoop. Het was bijzonder om een krab of vis van zo dichtbij te zien en aan te raken. Ook de abiotische factoren meten was heel boeiend, het verbaasde me wel hoeveel kwallen er op het strand lagen.”

Yorine Minne 4NWB

“Eerst en vooral vond ik het leuk om een visserspak aan te hebben, dat is al een ervaring op zich. In zee moesten we een net voortrekken. Toen we onze vangst bekeken kregen we heel wat informatie over de krabbetjes en vissen. Het was erg inspirerend hoe de visser met passie over zijn vak sprak. Ten slotte vond ik werken met de microscoop ook erg tof. Via het petrischaaltje kon je kleine diertjes in het groot zien. Ik heb veel bijgeleerd over wat er aan onze kust gebeurt.”

Yarne De Keyser 4NWB

“Ik vond het een zeer leerrijke dag. Het heeft er voor gezorgd dat ik een grotere interesse heb gekregen voor marinebiologie. Het heeft me echt laten kennismaken met hoe vissen bij ons worden gevangen voor onderzoek. We leerden ook hoe vissen kunnen verschillen in verschillende continenten. De wandeling in zee was spannend en onvergetelijk. De golven in zee waren uitdagend en we hebben goed gelachen.”

Kiara De Smet 4NWA

“Ik vond het een leuke en interessante uitstap. Het was leuk om in het water te gaan met die gekke kleren. We kregen uitleg over de dieren die we gevangen hadden in de zee, en dat vond ik wel boeiend. Wat me verbaasde was dat het water in de zee redelijk warm was, dat had ik niet verwacht. In de namiddag mochten we ook met de dieren spelen en onderzoeken. Ik ben blij dat ik mooie beelden heb kunnen nemen van de uitstap.”

Sofi Mkhoyan 4NWA

“Ik had niet verwacht dat ik met een gigantisch rubberpak door zee ging lopen en met een gigantisch net vissen en andere zeedieren zou vangen. Het was heel leuk om levende zeedieren te onderzoeken en onder een microscoop te leggen. Ik was wel bang van de krabben. Het was wel interessant om over de verschillende onderdelen ervan te leren. Het onderzoeken of er microplastics in het water zaten vond ik ook heel boeiend. Ik vond het een leuke maar vermoeiende dag, maar ook speciaal en onvergetelijk.”

Nina Thakur 4NWA