Waffle battle met Zuid-Afrika

Na maar liefst 18 uur vliegen kwam een groep vijfdejaars uit Zuid-Afrika aan in ons land, in het kader van het uitwisselingsproject van SFI met een school van daar. Ze bleven hier twee weken om onze school en ons land te leren kennen. Ze gingen ook over de landsgrenzen heen: ze zijn 3 dagen naar Parijs gegaan en 1 dag naar Amsterdam.

Op maandag 25 september vond op het SFI een heuse ‘waffle battle’ plaats, waarbij de leerlingen vijf verschillende wafelrecepten konden ontdekken en proeven. De leerlingen uit Zuid-Afrika werden opgedeeld in vijf groepjes, en elk groepje moest een ander Belgisch recept van wafels maken. Aan het einde werd één groep gekroond tot beste wafelmaker. Maar het maken van de wafels ging niet zo soepel als verwacht. Je moet namelijk het wafelijzer insmeren en lang genoeg wachten tot het wafelijzer heet is. Als je dat niet doet, kleeft het deeg vast aan het wafelijzer. Die fout hebben ze gemaakt, met heel wat poetswerk tot gevolg. “Ook moet je het eiwit traag door het mengsel doen en niet te snel mengen zodat het deeg stevig genoeg blijft”, zegt wafelexpert Geertrui Lippens, die samen met een team collega’s van het SFI de uitwisseling in goede banen leidde.

Door met de Zuid-Afrikaanse leerlingen in gesprek te gaan, kwamen we veel te weten over de verschillen en gelijkenissen tussen beide scholen. Beide scholen hebben een uniform, maar in Zuid-Afrika zijn de regels wel strenger. Zij hebben echt een vast uniform, elke jongen en elk meisje moet hetzelfde aan. Ook zijn meisjes verplicht hun haar in een staart te doen, ze mogen geen make-up en juwelen dragen. Langer haar voor jongens kan niet. Het startuur en einduur van de schooldagen zijn verschillend met België. Zij beginnen om 07:30 en de lessen eindigen om 14:00. Het zou wennen zijn, zo vroeg opstaan!

Sana Beeckman