Elke dag zorgt de onderhoudsploeg ervoor dat onze school schoon en ordelijk blijft. En daar kruipt meer werk in dan leerlingen en leerkrachten beseffen. Ik zat samen met Sara Michiels voor een open en eerlijk gesprek over haar werk. ‘Leerlingen laten soms de gekste dingen achter.’
“Ik werk ondertussen al vier jaar in het onderhoudsteam op SFI Melle als onderhoudsmedewerker en verantwoordelijke van de onderhoudsploeg. Mijn voornaamste taak is het schoonhouden van de school, maar ik zorg er ook voor dat alles netjes en veilig blijft voor leerlingen en leerkrachten. Ik vang ook nieuwe collega’s op en begeleid ze.”
Hoe ziet een typische werkdag eruit voor u?
’s Ochtends openen we de poort en de deuren voor jullie. Voor mij persoonlijk begint de dag vervolgens met de was. Daarna maken we de warme maaltijd klaar, en tijdens de middagpauze scheppen we zelf ook het eten uit. Daarna staat de afwas op de planning. Op donderdag en vrijdag poets ik dan ook nog in de namiddag. En wat veel mensen niet weten: ook op zaterdag werken we, dan beginnen we om 7 uur!”
Wat vind je het moeilijkste aan de job?
“De toiletten, en zeker die van de kloostergang, van de jongens. Die ligt er soms echt vuil bij. Veel mensen beseffen niet hoeveel werk er achter een schone school zit. Soms gaan leerlingen en leerkrachten onzorgvuldig om met hun omgeving en laten ze rommel achter, nog iets dat ons echt zeer veel stoort. Het afval ligt overal. Alsjeblieft, gooi uw afval in de vuilbak. Er zijn zeer veel containers, toch gooien velen hun afval waar het hen uitkomt. En natuurlijk, als er periodes zijn zoals nu, waar we niet met genoeg poetsers zijn, is dat heel vermoeiend om op te ruimen.”
Hoe werken jullie om alles draaiende te houden?
“Iedereen heeft eigenlijk zijn eigen klaslokalen, maar bij speciale evenementen werken we wel allemaal samen. Tijdens de grote vakantie zijn we ongeveer een maand thuis, maar we zijn terug in augustus: dan is het tijd voor de grote kuis, waarbij we klassen van top tot teen schoonmaken. Dat houdt ook in dat de banken en stoelen op hun zij gaan zodat we de kauwgoms eraf krabben. Dit doen we alleen in de grote vakantie, dus dan is dat meestal een kauwgom van een hele jaar dat wij eraf moeten halen.”
Heeft u grappige of bijzondere momenten meegemaakt?
“Ja, natuurlijk. Soms vinden we de gekste dingen in de lokalen, kasten en toiletten. Ook horen we wel eens grappige gesprekken als we aan het schoonmaken zijn. En een collega van mij betrapte al eens een koppeltje dat afgesproken had in de toiletten (lacht).”
Wat wilt u de leerlingen nog meegeven?
“Een keer het afval juist weggooien, de klas vegen of niet vergeten de stoelen op tafel te zetten kan erg helpen. Een kleine moeite voor jou betekent een groot verschil voor ons. En een simpele ‘goedemorgen mevrouw’ of ‘dankjewel’ als je ons ziet werken, maakt onze dag altijd een stuk beter. Jammer genoeg gebeurt dit niet of toch niet zo vaak. De ramen sluiten op het einde van de dag is ook een grote hulp! Als we elk lokaal moeten binnengaan om de ramen te sluiten, neemt dat zeer veel tijd in beslag.”
Even een bedanking aan het onderhoudsteam om onze school zo schoon mogelijk te houden. Zo te zien doen ze veel meer dan we dachten. Laten we ze wat meer waarderen en zelf onze rommel opruimen, de klas netjes achterlaten en gewoon eens “dankjewel” zeggen of een lach geven. Zij zorgen elke dag voor ons en de school, dus laten we ook zorg dragen voor hen! Want het is zo veel meer dan poetsen.
Sofi Mkhoyan, 5TC