Kom naar onze infoavond voor ouders van toekomstige eerstejaars op 4 februari 2025 om 19 uur.
Kom naar onze infoavond voor ouders van toekomstige eerstejaars op 4 februari 2025 om 19 uur.

“Lezen is niet hetzelfde als studeren”: met deze studietips maak je een succes van de examens

Heb je problemen met studeren of weet je niet hoe je moet beginnen aan je examens? Geen zorgen! Wij vroegen aan mevrouw Bracquené wat nu de beste en belangrijkste tips zijn voor het studeren. Met deze 9 tips ben je klaar voor de examens.

1. Begin op tijd!

“Als je op tijd begint kan je genoeg herhalen en kom je niet in tijdsnood”, zegt mevr. Bracquené, leerkracht met veel ervaring op vlak van leren leren. “Zorg ervoor dat je vroeg genoeg begint met studeren zodat je de tijd hebt om de leerstof grondig te verwerken en herhalen. Een goede planning is de basis voor alles.” Hoe vroeger je begint, hoe meer tijd je hebt om te herhalen en hoe meer je herhaalt, hoe meer leerstof je je zal herinneren. Probeer hierdoor last-minute opdrachten te vermijden, want je weet nooit hoeveel werk of plannen erbij komen dichtbij de deadline.

2. Leg de gsm weg

Afleiding is de grootste vijand van het studeren. Je gsm is vaak de grootste afleiding. Zet je gsm op ‘niet storen’ of uit, of leg hem in een andere kamer, bijvoorbeeld beneden of bij je ouders. Hoe minder afleiding, hoe meer focus op studie!

3. Markeer niet te veel

Een veelgemaakte fout bij het studeren is veel te veel markeren. Overmatig fluostift gebruiken kan je notities chaotisch maken en je focus afleiden. Markeer daarom alleen kernbegrippen en belangrijke informatie! Dit maakt het veel overzichtelijker en netjes.

4. Neem frisse lucht

Ga naar buiten voor 5 à 10 minuten en maak een wandeling. Ondertussen neem je zo frisse lucht en herinner je je wat je gestudeerd hebt. Zo ben je ook gemotiveerd om verder te studeren. Ga niet direct op je gsm, en neem de frisse lucht die je verdient.

5. Ga op tijd naar bed

Blijf niet wakker tot laat, want zo slaat je geheugen de informatie niet op en verlies je slaap. De leerstof die je hebt gestudeerd zal niet goed in je hoofd blijven. Als je op tijd slaapt, verwerkt je geheugen wat je hebt geleerd. Dit hangt af van persoon tot persoon, maar het kan nooit kwaad om ‘s morgens nog een keer de leerstof te herhalen die je gisteren hebt gestudeerd.

6. Leer uit je fouten en stel jezelf vragen

“Fouten maken mag, zolang we er iets uit leren”, liet mevrouw Bracquené ons in koor herhalen. Laat de fouten die je maakte in het verleden een leidraad zijn om het beter te doen. Herhaal die en stel jezelf de vraag waar het fout ging. Over vragen stellen gesproken, stel jezelf ook de vraag wat je leert. Tijdens het studeren van een deel ondervraag je jezelf: ‘Waarom?’ ‘Wanneer?’ Zo kan je makkelijk verbanden leggen tussen de leerstof.

7. Feynman techniek

Met deze techniek leg je een moeilijk onderwerp uit in eenvoudige woorden, alsof je het aan een kind in het 5e leerjaar vertelt. Zo ben je zeker dat je het zelf ook begrijpt.

(lees verder onder de video)

8. Pomodoro techniek

Ook dit zou kunnen werken voor jou. Werk in blokken van 25 minuten, telkens gevolgd door een pauze van 5 minuten. Deze techniek helpt je om gefocust te blijven en voorkomt uitputting.  Lees hier meer

9. Blurting-methode

Onze favoriet! Lees een tekst grondig door, sluit het boek en schrijf alles op wat je je herinnert. Controleer je werk en herhaal de oefening totdat je alles correct hebt.  Lees hier meer

Met deze tips en technieken wordt studeren meer overzichtelijk en haalbaar. 

Hopelijk hebben deze tips geholpen.

Veel succes met studeren!

PS Meer tips op de Classroomcursus Leeratelier eerste graad en de Classroomcursus Leerzorg tweede/derde graad .

Nazile, Katrien, Feriël en Sofi, 5TC