Tweede graad taal en communicatie

  • Finaliteit: dubbele finaliteit

Studierichting

Taal en communicatie is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit binnen het studiedomein Taal en cultuur. De focus ligt op communicatie in het Nederlands, Duits, Engels en Frans en op public relations. Je ontdekt verschillende soorten, vormen en componenten van communicatie en leert reflecteren op communicatie- en persoonlijkheidsstijlen van jezelf en van anderen. Deze richting vormt je in het ondersteunen van communicatieprojecten en -acties, rekening houdend met het communicatiebeleid van een organisatie. We kiezen er als school voor om ICT toe te voegen aan dit pakket in het derde jaar en we versterken stevig de talen.

Jouw profiel

  • Je hebt interesse in het studiedomein Taal en cultuur.
  • Je bent sterk in het leren binnen de concrete context van taal en communicatie. Je verwerft theoretische inzichten en concepten en overstijgt zo het louter praktische.
  • Je bent in staat om concrete uitdagingen aan te pakken.
  • Je bent sociaal vaardig, je hebt een sterk taalgevoel en je drukt je graag vlot en gepast uit in verschillende moderne talen.
  • Je hebt interesse in communicatie en alle vormen van media (kranten, internet, apps …).
  • Je bent nieuwsgierig naar andere culturen.
  • Je ziet het als een uitdaging om zelf communicatieproducten te ontwerpen en de planning en uitvoering van communicatieprojecten te ondersteunen.

Lessentabel

Vak3e jaar4e jaar
Aardrijkskunde11
Artistieke vorming11
Duits23
Engels34
Frans44
Geschiedenis11
Ikigai11
Godsdienst22
ICT1
Lichamelijke opvoeding22
Natuurwetenschappen21
Nederlands44
Public relations55
Wiskunde33
TOTAAL 32 32

Wat na de tweede graad taal en communicatie?

Na de tweede graad ‘Taal en communicatie’ zet je deze richting logischerwijs verder in de derde graad. Nadien kan je je studies verderzetten in het hoger onderwijs en bijvoorbeeld kiezen voor een professionele bachelor binnen het studiedomein van de sociale wetenschappen, het onderwijs of de handelswetenschappen en bedrijfskunde (o.a. communicatiemanagement, Media en Entertainment business, Office management).

Aangezien je al een beroepskwalificatie (polyvalent taal- en communicatieassistent) hebt behaald na het beëindigen van je secundaire schoolloopbaan, kan je er in theorie ook voor kiezen om onmiddellijk de stap te zetten naar de arbeidsmarkt.