Sofi (5TC) en Ani (7BS) vertellen over hun passie voor K-pop, een dansstijl op Koreaanse popmuziek. ‘Elke beweging ondersteunt het verhaal van het liedje.‘
Wat is het grote verschil tussen K-pop en andere soorten dansen?
Ani: “K-pop staat eigenlijk gewoon voor Koreaanse popmuziek, en de meeste choreografieën zijn gebaseerd op hiphop of pop. Wat K-pop echt bijzonder maakt, is dat er vaak een verhaal wordt verteld met de dans. Elke beweging ondersteunt de boodschap van het nummer, waardoor je de muziek op een heel andere manier bekijkt.”
Hoe ben je met K-pop begonnen?
Sofi: “Als kind danste ik al veel – hiphop, modern, street… Een jaar of vijf geleden ontdekte ik K-popmuziek. Eerst begon ik gewoon voor mezelf de dansjes van mijn favoriete K-popgroepen te leren.”
Ani: “Ik ben begonnen met dansen omdat het er altijd zo leuk uitzag. Ik deed gewoon na wat de artiesten deden, en zonder dat ik het doorhad, verbeterden mijn dansskills daardoor steeds meer.”
Sofi: “Ondertussen hebben we een dansgroep, Cupio Crew. We zijn echt heel close, we hebben veel steun aan elkaar. Iedereen is vriendelijk en je voelt je er meteen thuis. Dat maakt elke repetitie leuk en geeft energie. Ik geniet ook van de optredens, en van de gedachte dat mijn favoriete artiesten misschien ooit mijn dans zien.”
(lees verder onder de foto)
Welke K-pop groep inspireert je het meest en waarom?
Ani: “Enhypen inspireert me het meest. Oorspronkelijk begonnen ze met 22 kandidaten in een 133 dagen durende survivalshow, waarin een jury dagelijks deelnemers wegstemde totdat enkel de zeven sterksten overbleven. Vooral omdat ze op zo een jonge leeftijd al zo ver zijn gekomen, kijk ik op naar hun doorzettingsvermogen.”
Heb je tips voor mensen die het ook wel eens zouden willen proberen?
Sofi: “Gewoon doen. En als je commentaar krijgt, lach er dan gewoon mee. Soms maken mensen opmerkingen over onze aparte dans- of kledingstijl. Maar als je dan hun profiel op sociale media bekijkt, zie je vaak dat het mensen zijn die zelf niets bijzonders durven of doen. Laat je dus niet tegenhouden door de mening van anderen.”
“En verder: begin klein, oefen in je kamer, zoek een groepje dat je steunt en weet dat iedereen ergens begint. Je hoeft niet perfect te zijn, zolang je maar plezier hebt in wat je doet.”
Zita, 5TC