6TC op stage: Met een rugzak vol taal en zelfvertrouwen terug uit Frankrijk

Je las het misschien al in de krant: twee weken lang verbleven de leerlingen uit 6 Taal en Communicatie in het Franse Melle, een gemeente in het departement Deux-Sèvres in het westen van Frankrijk. Daar draaiden ze mee in een Franse organisatie en verkochten ze Oost-Vlaamse streekproducten in het Frans. Hun leerkracht Frans, Jan-Frans Dellaert, vertelt er meer over.

(lees verder onder de foto)

Jan-Frans Dellaert, Sana Beeckman, Kadriye Bostan, Victoria Martens, Aubly Wilmot, Meryem Sahin, Rhanie Maes.

“Iedereen op SFI zou eigenlijk in het zesde twee weken naar Frankrijk moeten kunnen gaan, om al deze kansen te kunnen krijgen”, zegt hij. Want in de klas is het makkelijk, maar in Frankrijk moeten de leerlingen echt uit hun comfortzone. Van een croissant bestellen bij de bakker tot een gesprek voeren met een klant op hun stageplek: alles gebeurt in het Frans. Spannend in het begin. “Ik weet niet of ik het zelf zou gedurfd hebben op die leeftijd, om twee weken bij een gastgezin te verblijven”, zegt meneer Dellaert. ”Hopelijk maken ze zelf de reflectie dat ze eigenlijk best wel goed Frans kunnen spreken.”

Een cultureel avontuur

Het is al voor de twaalfde keer dat leerlingen uit Melle naar Melle vertrekken, met financiële steun van Erasmus +. Naast de stage is er ook tijd om de Franse cultuur te ontdekken. Een bezoekje aan La Rochelle, het carnaval, een traditionele Franse dansavond … Culturele verschillen ontdekken is altijd leuk. ”De Fransen eten altijd kaas voor het dessert, ze zeggen altijd bonjour, zelfs tegen onbekenden, en ze leven zonder al te veel stress. Dat valt de leerlingen op, en zo kijken ze naar hun eigen gewoonten’, zegt meneer Dellaert.

Van verlegen naar zelfverzekerd

Het mooiste voor meneer Dellaert is niet de taalprogressie, maar de persoonlijke groei van de leerlingen. “Sommige heel stille leerlingen zijn na twee weken volledig veranderd. Ze zijn trots dat ze deze ervaring hebben kunnen meemaken.” Ze leren hun grenzen verleggen, zelfstandig zijn en durven vragen stellen. “Hun culturele bril is wat wijder geworden en ze staan sterker in hun schoenen, omdat ze toch wel een moeilijke situatie hebben overwonnen.”

Veel oud-leerlingen zeggen dat deze stage een van de meest waardevolle ervaringen van hun schooltijd was. “Ik krijg soms nog steeds berichtjes van oud-leerlingen dat ze daar het meeste aan gehad hebben.” Sommigen hebben zelfs dankzij deze ervaring gekozen voor een job waarin Frans belangrijk is. Dit is dus niet zomaar een schoolreisje, maar een investering in hun toekomst. “Zij zijn nu de enigen van de school die dat kunnen en gedaan hebben, en daar mogen ze trots op zijn.”

Zoé, 5TC