Eerste leerjaar – optie 1 A Latijn

Jouw profiel

 • Als je kiest voor de optie Latijn, dan verwachten we dat je in de basisschool sterk was voor moedertaal, Frans, wereldoriĆ«ntatie en wiskunde.
  Je algemene jaartotaal was zeer goed.
 • Je hebt een brede interesse en talent voor taal, cultuur, wiskunde en wetenschappen. Je vindt het een uitdaging om je te verdiepen in de studie van een oude taal en cultuur.
 • Je bent nieuwsgierig en je studeert graag. Je bent bereid om elke dag grondig te studeren en te werken. Je hebt een goed geheugen en een goed inzicht.
 • Basispakket voor iedereen 1 A (27 u./week)

  ALGEMENE VORMING
  aardrijkskunde 2
  Frans 4
  geschiedenis 1
  godsdienst 2
  lichamelijke opvoeding 2
  muzikale opvoeding 1
  natuurwetenschappen 2
  Nederlands 5
  plastische opvoeding 2
  techniek 2
  wiskunde 4
  TOTAAL basis 7

  Aanvullend keuzepakket 1 A (5 u./week)

  OPTIE 1 A LATIJN
  Latijn 4
  Da Vinci-uur 1
  TOTAAL basis + optie 32
  Facultatief CLIL wiskunde 1

  Wat leer je?

  • In 1 A Latijn krijg je een brede algemene en theoretische vorming. Je hebt een ruim pakket Latijn, moderne talen, wetenschappen en wiskunde.
  • In het eerste jaar krijg je wiskunde, Nederlands en Frans in het minimum aantal voorziene uren (zie basispakket). In de extra uren heb jij dan klassieke studiĆ«n (Latijn). De nadruk ligt op woordenschatstudie, spraakkunst, tekstvertalingen en proeven van antieke cultuur. Daarnaast maak je ook kennis met Grieks.
  • Verder heb je vakken die je al kent vanuit de basisschool, maar soms onder een andere naam: godsdienst, aardrijkskunde, geschiedenis, natuurwetenschappen, lichamelijke opvoeding, muzikale opvoeding, plastische opvoeding en techniek.
  • Tijdens het wekelijkse Da Vinci-uur kun je via projectwerk allerlei talenten ontdekken en ook andere studiedomeinen verkennen.
   Zo leer je bv. in het project STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) al experimenterend probleemonderzoekend en creatief te denken.
  • Je leert zelfstandig werken en belangrijke vaardigheden zoals zin voor analyse en synthese, nauwkeurigheid, grondigheid, kritische zin, planning …
  • Extra uitdagingen:
   je krijgt de kans om wekelijks een extra uur wiskunde te volgen in het Frans (CLIL: Content and Language Integrated Learning).

  Wat na het eerste jaar 1 A Latijn?

  Een logische overgang na het eerste jaar A met optie Latijn is een tweede jaar met basisoptie Latijn aso.
  Ook een overstap naar een tweede jaar moderne wetenschappen of een andere basisoptie is altijd mogelijk.