Welke toestellen?

Binnenkort vindt u hier de informatie voor schooljaar 2020-2021. De onderstaande informatie is nog van toepassing voor schooljaar 2019-2020.

SFI raadt aan dat elke leerling met dezelfde SFI-laptop werkt.

Overzicht types SFI-laptop

De leerlingen kunnen kiezen tussen drie toestellen:

 • Toestel 1 is het basistoestel en het minst krachtige toestel: de Lenovo Thinkpad L380. Deze laptop is krachtig genoeg en voldoet zeker om alle pedagogische ICT-taken in SFI uit te voeren. Dit toestel bevat een Intel Celeron processor, 4 GB RAM-geheugen en een SSD-schijf van 128 GB.
 • Toestel 2 is bijna hetzelfde toestel als toestel 1 nl. de Lenovo Thinkpad L390. Dit toestel bevat een krachtiger processor nl. Intel i3, 8 GB RAM en een SSD-schijf van 256 GB.
 • Toestel 3 is de Lenovo Thinkpad L390 Yoga. Dit is een laptop met touchscreen en geïntegreerde digitale pen. Dit toestel bevat ook een krachtige processor nl. Intel i3, 8 GB RAM en een SSD-schijf van 256 GB.

Specificaties SFI-basislaptop

 • De Lenovo Thinkpad L380 is een businesstoestel of zakelijke ultrabook.
 • De SFI-laptop heeft een heel degelijke aluminiumbehuizing.
 • De SFI-laptop bevat:
  • een Intel Celeron 3965U Processor, 2,20 GHz
  • 4 GB DDR4 RAM-geheugen, 2400 MHz
  • 128 GB SSD harddisk, SATA3
  • 13.3″ HD (1366 x 768 pixels) TN ontspiegeld scherm
  • 3 Cell Long Life Battery met 3 jaar garantie
  • Intel 802.11ac wifi-netwerkkaart. Dit is een héél degelijke netwerkkaart.
 • De SFI-laptop wordt ook steeds samen met een hoogwaardige laptophoes geleverd.

Service- en garantiemodel SFI-laptop

 • Drie jaar next business day garantie: tijdens het schooljaar wordt de laptop in SFI tegen de volgende werkdag hersteld. Tijdens de vakantie wordt de laptop binnen de twee werkdagen thuis bij de leerling hersteld.
 • Franchise bij schadegeval buiten garantie of diefstal: maximum 150 euro (beperkte verzekering tegen diefstal) .

Een laptop aankopen of huren?

Laptop aankopen

Je kunt de SFI-basislaptop aankopen voor een totaal bedrag van € 585. Voor deze prijs geniet je 3 jaar van een uitgebreide service en garantie. Je kunt optioneel de garantie naar 4 jaar uitbreiden.
Ouders die een laptop willen aankopen, kunnen de laptop bestellen via de onlineshop van Signpost: AcademicShop of leermiddel.be

Laptop huren

Ouders kunnen ook een laptop huren bij leermiddel.be en maandelijks een huurbedrag betalen. Tijdens de huurperiode blijft leermiddel.be eigenaar van de laptop. Na de betaling van alle maandelijkse schijven worden de ouders op het einde van de huurperiode automatisch eigenaar van de laptop.
De laptop kan gehuurd worden op 22 maanden of op 34 maanden. Leerlingen uit het vijfde jaar kunnen alleen een laptop op 22 maanden huren.
Voor meer informatie verwijzen we naar de site van leermiddel.be.

Waarom raadt de school aan dat elke leerling met een SFI-laptop werkt?

De basis van het SFI-laptopproject is dat elke leerling op elk ogenblik over een laptop kan beschikken: tijdens de les, thuis tijdens het voorbereiden van toetsen en examens, tijdens het afleggen van toetsen en examens, … Via een groepsaankoop zal de leerling de SFI-laptop tegen een héél scherpe prijs kunnen kopen. De normale winkelprijs voor een gelijkaardige laptop ligt meestal minimum 200 euro hoger. Via het laptopproject streven we naar gelijke kansen op ICT-vlak voor alle leerlingen. Deze doelstelling wordt maximaal bereikt als elke leerling over dezelfde SFI-laptop beschikt.

Kan een leerling een privélaptop kopen?

De school zal een leerling niet verplichten om een SFI-laptop via de school te kopen of te leasen. Een leerling mag dus zelf een privélaptop bij een andere leverancier kopen (zie verder voor de specificaties en voorwaarden). Toch raadt onze school heel sterk aan dat alle leerlingen een SFI-laptop kopen of huren.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

 • De privétoestellen van de leerlingen zijn vaak geen ‘businesstoestellen’ en hebben bijgevolg een lagere kwaliteit: een minder stevige behuizing, een wifi-netwerkkaart met een zwak en onstabiel signaal, …
 • De privélaptops hebben meestal een langere hersteltermijn.
 • Het ICT-team en de leerkrachten kunnen onvoldoende ondersteuning bieden als de leerlingen elk met een verschillend toestel werken. De leerkrachten en het ICT-team kunnen immers geen technische ondersteuning bieden als een leerling over een verschillend toestel beschikt.
 • De laptopbalie van SFI kan geen ondersteuning bieden voor privélaptops.
 • Aangezien de privélaptop van de leerling geen deel uitmaakt van het SFI-domein zal de leerling een aantal handelingen in het netwerk niet kunnen uitvoeren: bijvoorbeeld printen, toegang tot een aantal lokale servers, …
 • De basis van het SFI-laptopproject is dat elke leerling op elk ogenblik over een laptop kan beschikken: tijdens de les, thuis tijdens het voorbereiden van toetsen en examens, tijdens het afleggen van toetsen en examens, …
 • Via een groepsaankoop zal de leerling de SFI-laptop tegen een héél scherpe prijs kunnen kopen. De normale winkelprijs voor een gelijkaardige laptop ligt meestal minimum 200 euro hoger.
 • Via het laptopproject streven we naar gelijke kansen op ICT-vlak voor alle leerlingen. Deze doelstelling wordt maximaal bereikt als elke leerling over dezelfde SFI-laptop beschikt.

Voorwaarden privélaptop van de leerling

Minimumspecificaties privélaptop

Als een leerling beslist om geen SFI-laptop te huren of te kopen, kan hij via andere kanalen een Lenovo Thinkpad L380 of L390 of een HP Probook 430 bestellen. Deze twee toestellen zijn de enige toestellen die een leerling als privétoestel mag aanschaffen om in het SFI-netwerk te gebruiken. Een ander type laptop of een laptop van een ander merk zijn niet toegestaan.

ProcessorMinimum Intel Celeron 3965U of gelijkaardig
RamMinimum 4GB 1600MHz minimum type DDR3 Memory
Harde schijfMinimum 128 GB SSD SATA
WLAN-adapter802.11 ac dual band met 2 antennes
Batterij
 • autonome batterijduur van minimum 8 uur
 • extra lange levensduur: eveneens 3 jaar garantie op batterij
OSMicrosoft Windows 10 Pro of Edu (NL)

Bijkomende minimumvereisten servicemodel privélaptop

Het SFI-laptopproject is een héél belangrijk onderdeel van het pedagogisch project van de school. De basis van het SFI-laptopproject is dat elke leerling op elk tijdstip over een laptop kan beschikken: tijdens de les, thuis tijdens het voorbereiden van toetsen en examens én tijdens het afleggen van toetsen en examens, …
Om deze basisvoorwaarde van het laptopproject te kunnen realiseren dient het service- en garantiemodel van de privélaptop héél uitgebreid te zijn:

 • 3 jaar next business day garantie op alle onderdelen, ook op de batterij.
 • Als de batterij een capaciteit van minder dan 80 % heeft, moet de leverancier zonder extra kosten de batterij vervangen.
 • Als een laptop defect is, zal de leverancier de laptop binnen de twee werkdagen herstellen. Als dit voor de leverancier niet haalbaar is, verstrekt de leverancier een evenwaardig vervangtoestel.
 • Bij een schadegeval buiten garantie zullen de ouders de defecte laptop laten herstellen of zo snel mogelijk een nieuw gelijkwaardig toestel kopen. Bij schadegevallen buiten garantie herstelt de leverancier de laptop ook binnen 2 werkdagen.
 • De leerling zorgt er ook voor dat op zijn laptop steeds de recentste beveiligingssoftware, bijvoorbeeld antivirussoftware met de recentste antivirusdefinities geïnstalleerd is. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld de recentste versie van de Mcafee antivirussoftware via het Academic software abonnement downloaden en installeren.

Belangrijke opmerking

Neem eerst contact op met het ICT-team van SFI vooraleer je een privélaptop koopt. Pas als het ICT-team de voorgestelde laptop en het bijhorende servicemodel goedkeurt, kun je overgaan tot de aankoop van het toestel.