Biotoopstudie en landschapsstudie

Op 24 en 25 oktober 2022 gingen alle eerstejaars op excursie naar Geraardsbergen.

Het vertrekpunt was het Natuureducatief Centrum de Helix. Het landschap was prachtig met zijn herfstkleuren.

Tijdens de biotoopstudie leerden we het biotoop van het (Raspaille)bos vanuit een wetenschappelijke methode kennen via een onderzoeksvraag. Naast bomen vinden we er een natuurlijke levensgemeenschap van dieren, zwammen en planten zoals struiken, kruiden, mossen en varens. Daarna hebben we vooral de biotische en abiotische factoren aan de hand van meettoestellen, determinatie- en zoekkaarten in het Raspaillebos in al zijn aspecten leren kennen. Tijdens de wandeling waren we ook alert voor de invloed op en sporen van de mens in het biotoop.

Tijdens de landschapsstudie leerden we de verschillende soorten landschapselementen kennen. We hebben ons leren oriënteren in het landschap. Afstanden werden eerst geschat en daarna gecontroleerd met de schaal op de topografische kaart. We onderzochten de relatie tussen het bodemgebruik, de fysische eigenschappen van de bodem en zijn erosiegevoeligheid.

De picknick over de middag in de Gavers was heel gezellig. De leerlingen konden zich uitleven op het speelplein.

Op 24 oktober konden de leerlingen met eclipsbrilletjes ook de gedeeltelijke zonsverduistering bewonderen.