Wil je kennismaken met onze school op zaterdag 9 maart? Klik hier voor meer info.

Verslag Workshop seminarie Wetenschappen

Op donderdag 17 maart hebben de leerlingen van het seminarie wetenschappen een workshop gevolgd op de VIVES hogeschool in Roeselare. Ze hebben yoghurt en kaas gemaakt en hebben kennis kunnen maken met verschillende onderzoeken naar de kwaliteit van rauwe melk: de hoeveelheid bacteriën in melk bepalen en antibiotica in melk opsporen. Met deze rauwe melk hebben ze dan zelf kaas leren maken.

Kaas maken is een echt ambacht. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan je zelf zou denken. Kaas bestaat uit melk, zuursel, stremsel en een snuifje zout. Zuursel is een onschadelijke bacteriecultuur die bestaat uit melkzuurbacteriën. Melk bestaat uit lactose ofwel melksuiker, dit wordt door de melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur of lactaat. Dit zuur doodt alle mogelijke schadelijke bacteriën. Het stremsel, een extract van de lebmaag van kalveren,  zorgt ervoor dat de vaste stoffen in de melk gaan samenklonteren. Dit geheel vormt zachte wrongel en een laagje wei. Na het snijden van de stroperige massa wordt er harde wrongel gevormd, waarbij de wei afgelaten wordt. De wrongel wordt geperst in een kaasvorm, waarna deze gepekeld wordt en uiteindelijk gedurende  een vijftal weken rijpt. Ondertussen kan je de rijpende kaasbol inwrijven met coating, dit beschermt en voorkomt schimmels. 

Louis Aelbrecht, 6LWI