Uitstap Antwerpen

Zaha Hadid, Steve McCurry en Auguste Rodin: namen die klinken als een klok in de kunstwereld! Maar nu ook geen onbekenden meer voor de leerlingen van 5 aso en 6 aso ….

Donderdag 30 september 2021: een mooie herfstdag begin dit schooljaar. Rond acht uur in de ochtend namen alle leerlingen van 5 en 6 aso de bus naar Antwerpen. Het zou een culturele uitstap worden, een soort hoogtepunt van onze eerste lessen esthetica, waarin we een initiatie in architectuur, fotografie en beeldhouwkunst kregen. 

De eerste stop was het Havenhuis. Dit is een mooi en vooral slim werk van Zaha Hadid, een gerenommeerde architecte uit Irak. Het gebouw is een vroegere brandweerkazerne met bovenop een prachtige glazen constructie die symbool staat voor Antwerpen: de haven- en diamantstad.

Hierna bezochten we de fototentoonstelling ‘The World of Steve McCurry’, met een audiogids ter begeleiding. Hier waren de leerlingen het meest van onder de indruk. En terecht! Steve McCurry is een beroemde Amerikaanse fotojournalist, vooral bekend om de foto van een Afghaans vluchtelingenmeisje uit 1984. Zijn foto’s zijn levendig door het gebruik van kleur, maar zelfs de zwart-wit foto’s stralen vitaliteit uit. Bovendien draagt de inkijk in de cultuur van de verschillende volkeren die McCurry vastlegde op camera bij tot de aantrekkingskracht van de beelden. Tot op vandaag is de fotograaf, die ondertussen al begin de zeventig is, actief!

De laatste stop was het Middelheimpark, een park vol beelden. Kunst en natuur gaan er op een fantastische manier samen. Er is een grote verscheidenheid aan tentoongestelde beelden, waarvan de oudste teruggaan tot het eind van de negentiende eeuw. Maar het interessantst zijn de verhalen en geschiedenis die achter deze beelden schuilgaan.

Op de dag van ons bezoek was er ook een tijdelijke expo ‘Congoville’ waarin verschillende kunstenaars van Afrikaanse oorsprong aan de hand van hun werken terugblikken op het koloniale verleden, best wel intrigerend. 

Om 15 uur zeiden we Antwerpen vaarwel en keerden we terug met heel veel foto’s als leuke herinneringen, maar ook als materiaal om in de lessen verder te verwerken en te bespreken.

Maya Reniers, 6 LWI 

Volgende foto’s geven enkele indrukken weer van het werk van Steve McCurry. Jullie kunnen ook genieten van verschillende (ludieke) taferelen uit het Middelheimpark.

De SFI-fotografen van dienst zijn Bo Heylens, Ajla Bajric, Anna Simaeys, Louis Walraedt, Febe Demedts, Gilles Van Dycke en Kyra Cocquyt.