Vuilvissen bij Dokano

2MWA en 2MWB

Op dinsdag 1 juni hebben we met de klas Dokano bezocht. Dat is een vzw die mensen bewust wil maken van al het afval dat in het water belandt en van de noodzaak om beter te sorteren. Mensen die hen bezoeken gaan ‘vuilvissen’. Ze krijgen een boot, grijpers en vuilnisemmers. Er wordt hen gevraagd om het afval te verzamelen dat ze onderweg in het water tegenkomen. Het record is 200 kg afval na één boottocht. Dat zou ons die dag niet lukken, want er was weinig wind. De wind zorgt ervoor dat het afval samengedreven wordt op een aantal plekken.

Bij aankomst kregen we wat uitleg over Dokano en wat het juist inhoudt om te vuilvissen. Een half uurtje later ging iedereen naar buiten en waren we klaar om in de kano te springen. In het begin was het moeilijk om te sturen, maar dat raakten we wel gewend. Het meeste vuil lag aan de rand van het water. Daar zaten we vaak vast tussen takken en obstakels. Op een bepaald moment hoorde ik mensen roepen dat er twee leerlingen in het water waren gevallen. Hun boot was gekapseisd omdat ze afval wilden grijpen dat vastzat tussen takken aan de rand van het water. Dat was grappig. De waterpolitie was zo vriendelijk om de meisjes te helpen. Gelukkig scheen de zon en waren ze snel droog. Uiteindelijk hebben we 7 kg afval verzameld. Dat was meer dan ik had gedacht. Na twee uurtjes varen gingen we terug naar huis. Het was een geweldige uitstap.

Elize De Landsheere, 2MWB

(lees verder onder de foto)

Dit verscheen op de site van Dokano, de organisatie voor het vuilvissen. De activiteit vond plaats op 11 mei met 2MWA.

3OR

Enkele uitzonderlijke vangsten vandaag.
SFI Melle haalt een camionband en ander drijfvuil uit de dokken. Een stevige vangst van 80 kg.
´Vangst van de dag’: Nemo, Ahmed & Abdoel. Neen, nee, geen vissen, maar dé drie musketiers van 3OR. Meester Benoit hielp hen veilig terug aan wal, met hulp van de Dokano-kapitein, drie toevallige voorbijgangers en verschillende kano´s.

Dikke merci aan allen die te hulp schoten. … Meer weergeven

4OR

4OR van SFI Melle viste in de namiddag 36 kg drijfvuil uit onze Gentse binnenwateren.
Samen met de klas van SFI Melle halen ze vandaag 116 kg zwerfvuil uit het water.

´Wist je datje´:
Vandaag werden drie autobanden uit het water gevist. Dat was lang geleden. …Meer weergeven