Taaluitwisselingen

Sinds begin dit schooljaar staan onze leerlingen van de 3de graad aso en tso in contact met een Franstalige correspondent van het Collège Saint-Pierre in Jette. Ze stuurden verschillende mails en boeiende videofilmpjes werden uitgewisseld om elkaar beter te leren kennen. Het was een ultieme kans om hun schrijf- en spreekvaardigheid in een vreemde taal op een hoger niveau te brengen. Bovendien ontstonden er ook enkele mooie vriendschappen. Daarenboven maakten ze samen een film over wat Belg zijn voor hen betekent naar het voorbeeld van de film “Being Belgian” van Nic Balthazar en Pascal Poissonnier. Hieruit bleek dat de meningen van zowel de Vlaamse als de Brusselse Franstalige studenten grotendeels eensgezind waren over de Belgische identiteit. Onze hedendaagse jongeren hechten nog steeds veel belang aan waarden en normen die ze van hun familie meekregen.

Jammer genoeg kon een fysieke ontmoeting wegens corona niet doorgaan. Niettemin zullen we, zodra de omstandigheden dit toelaten, een mooie ontmoetingsdag organiseren.

Kortom, het was een verrijkende uitwisseling en zeker voor herhaling vatbaar. Hier alvast enkele reacties die de leerkrachten Frans, mijnheer Dellaert en mevrouw Tanghe, mochten opvangen in hun klassen:

« C’était très amusant d’améliorer mon français de cette façon et d’avoir une amie écrivaine. »

« La communication a été très fluide. Mon correspondant a vraiment fait un effort pour parler néerlandais. »

« J’ai aimé que nous ayons la chance de communiquer avec un étudiant qui ne parle pas la même langue que nous. »

« C’était agréable d’entendre son opinion sur l’identité belge ainsi que de le voir et de l’entendre parler dans une vidéo. »

Bonjour Emilien

J’espère que tu vas bien.

Je suis Maya, j’ai 16 ans et j’habite à Laarne. J’aime dessiner, lire et écouter de la musique.
J’étudie l’économie à SFI. Que faites-vous des études?

J’ai deux loisirs. Je joue dans une comédie musicale à Gand. J’adore être sur scène mais maintenant ce n’est pas possible à cause du coronavirus. J’aime aussi le foot. Ça fait déjà 2 ans que mon père m’a convaincu de l’aider… Et voilà, maintenant nous donnons des entraînements de foot ensemble. Les enfants ont 9-10 ans. Ils sont très gentils!
Quels sont vos hobbies?

À bientôt,
Maya