Jong Gent in Actie

We zijn woensdag 2 juni naar ‘Jong Gent In Actie’ geweest.
Jong Gent is een organisatie die zich inzet voor jongeren die in armoede leven. Het is een veilige plek waar deze jongeren steeds terechtkunnen. Er is een pooltafel en de jongeren kunnen er ook tafelvoetbal spelen. Ze vinden er een luisterend oor en krijgen hulp als ze die nodig hebben.

Het is interessant om eens de andere kant van het leven te zien.
We hebben geleerd dat niet iedereen het zo goed heeft. Veel mensen leven
in armoede zonder dat ze het weten. Armoede betekent niet alleen dat je weinig geld hebt, maar het is evengoed dat je niet omringd wordt door een sociaal opvangnet of dat je niet de mogelijkheden hebt om je hygiëne te verzorgen.

(lees verder onder de foto’s)

We kregen het persoonlijke verhaal te horen van een man die als vrijwilliger werkt bij ‘Jong Gent in Actie’. Ook hij leeft in armoede en moet rondkomen met 750 euro per maand. Zijn enthousiasme was aanstekelijk. We hebben zijn aangrijpende verhaal gehoord over hoe armoede je leven ingrijpend kan veranderen in een heel korte tijd.
Toen we dit verhaal hoorden, schrokken we wel een beetje.
“Hoe zou jij je voelen als je uit de klas werd gehaald om te douchen? Alle ogen van de klasgenoten zijn op jou gericht. Je hebt een lichaamsgeur omdat je thuis geen douche of bad hebt. Je vindt geen aansluiting bij de mensen om je heen”.

Een van de begeleiders gaat elke week naar een speeltuintje waar heel wat jongeren rondhangen. Jongeren van verschillende leeftijden die nergens anders terechtkunnen. Er is zelfs een jongen van 3 à 4 jaar die daar om 10 uur ’s avonds nog rondloopt, zonder dat zijn ouders naar hem omkijken. Dat raakte ons.

Niet iedereen heeft het makkelijk thuis. Als we een beetje meer verdraagzaam zouden zijn, dan zouden velen zich beter voelen.

Alexine Bulthé & Alegra angeline A Tshiamala Mbuyl, 2MWB