Awakenings

De hoofdrollen uit de film uit 1990 met deze titel worden vertolkt door Robert De Niro en de betreurde Robin Williams. Williams speelt een neuroloog die zich ontfermt over patiënten die ten gevolge van een bacterie ten prooi vielen aan een mysterieuze slaapziekte. Deze “encefalitis lethargica” had op iets meer dan een decennium tijd ook nog twintig miljoen dodelijke slachtoffers geëist. De pandemie volgde kort op de Spaanse griep en verdween in 1928 op even vreemde wijze als ze was gekomen. Het eerste antibioticum werd pas dat jaar ontdekt en had hier nog geen invloed. De Niro speelt de patiënt die dankzij specifieke medicatie van de neuroloog ontwaakt uit zijn catatonische toestand. Hij is dolenthousiast, laaft zich aan zijn herwonnen leven en wordt zelfs verliefd. Het experiment wordt met succes uitgebreid naar andere patiënten. Sommigen zijn veel minder opgetogen en rouwen vooral om de decennia die verloren gingen door hun slaapziekte. Enkelen zetten hun frustratie zelfs om in agressie.

Bij leven en welzijn ontwaakt SFI volgend schooljaar uit de pandemie die de normale orde de voorbije twee schooljaren grondig heeft verstoord. Ik bespaar u ditmaal de pijnlijke lijst van gemiste activiteiten op en met school, en hoop van harte dat dit niet en nooit meer hoeft. Leerlingen uit de retorica, ‘class of 2020’ én ‘class of 2021’, moesten het voor hun afzwaai in het beste geval stellen met surrogaat. Zeker voor de liefhebber geldt echter: margarine is geen boter.

Ook collega’s aan het einde van hun loopbaan deelden deels in deze droefheid. Afscheid online is zoals een concert online: oprecht mooi maar de beleving is toch niet hetzelfde. Meerdere waarlijk gewaardeerde personeelsleden geven de fakkel door. Eén ervan is niemand minder dan het vlaggenschip van ons instituut in blauw en wit. Altijd weloverwogen en open voor relevante argumentatie. Als Hector de helmboswuivende was, dan is mevrouw Lybaert de welbespraakte. Geraffineerde eloquentie, tijdloos verbaal stijlicoon, het ga u goed!

Stijn Duhamel, leerkracht