Poëzie

Het thema van de Gedichtendag en de Poëzieweek dit jaar was ‘Samen’. Ook onze leerlingen zijn creatief aan de slag gegaan met woord en taal.

Stiftgedicht

Een stiftgedicht is een kort gedicht dat ontstaat door delen van een krantenartikel of een andere tekst zwart te kleuren. De woorden die overblijven vormen een samenhangende tekst die poëtisch is of ook geheel absurd kan zijn.

Merel Van Wassenhove 2B
Sidrah Butt Butt 2MTWA
Roos Michiels 2B
Eline De Cock 2MTWA

Stapelgedicht

Een stapelgedicht is een gedicht dat gevormd wordt met boektitels: leg een aantal boektitels naast elkaar en zie hoe een gedicht ontstaat.

Het geheim achter de maan wat ik nog weet, een jongen over het kanaal terug naar de kust. Kijk niet om voorbij de blauwe lucht, geef me de ruimte. Knip ik heb je.
Kevin Ongenae en Andreas Vandeputte 4OITB
De vrouw in het raam, de uitverkorene wondermiddel over schoonheid, onverwacht geluk exit geest
Jarne Anzempamber en Pieter-Jan Vander Poorten 4LA
Ik geef je de zon onder de ketchupwolken. Daar waar de rivierkreeften zingen de eerste keer. Hoe alles moest beginnen die zomer met Elise. Kreten in de mist muziek van de zee. Je ziet maar... Weg van de zon.
Simren Kaur Kambo, Manon Notteboom en Emma De Craecker 4OITB
Het meisje en de soldaat, dansen in diep water, met angst en beven,
ze zwijgen me dood, levensbang doodsbang, flashback stille getuige, uit de lucht geplukt, verdwaald in mist, in de greep van een stalker, we noemen hem Anna.
Sumru Biçer, Luka De Valckeneer en Amélie Boone 4OITB
Wat als maskers de wind en de sterren uit het donker treden. Al wat we weten van de hemel blauw is bitter
Bo Heylens en Isalie Watté uit 4EA

Google gedicht

Een Google gedicht is een gedicht op basis van woorden en zinnen uit zoekresultaten op het internet. Net zoals bij een collage zet je de zinnen of woorden die je googelde achter of onder elkaar.

Imran Agovic en Emmanuel Offei 2B
Lieze Decock 2MTWA
Opa, hou jij het nog vol? Jij bent mijn alles! Ik weet wie je bent en wat je doet. Lieve opa, ik help jou altijd met goede moed!
Ainoa Batslé 2MTWA

samen is beter dan alleen
samen met jou

samen is elkaar helpen
samen sterker

samen uit samen thuis
samen op avontuur

samen leren samen leven
samen ouder

samen kunnen we alles
samen verzetten we een berg

Léonie Hooft 2B

Adriana Ammon Valle 2MWA

samen sterk tegen corona
samen voor altijd
samen uit elkaar
liggen in het verdriet

samen tegen armoede
samen zij aan zij
sterk in de nieuwe liefde
sterk hand in hand
liggen op de loer

samen zijn we sterk
samen op de vlucht
sterk in je schoenen staan
sterk zijn nieuw leven
liggen op de maneschijn
liggen is dodelijk

samen gaan bouwen
samen willen wonen
sterk opgezwollen buik
liggen als je zwanger bent

Juliette De Winne & Selina Callebaut, 2B

Random poëzie: kunst in Kami uit 3EA en 3HWA

Ik was ik jij was jij voor altijd samen voor altijd wij. Jij maakt dat al die andere dagen dag na dag net zo bijzonder zijn als vandaag
beautiful wildflower... 
be free and reach for the sun, 
live in all your colors and grow so untamed
Pak het met beide handen grijp het leven beet zodat niemand je vergeet
Een regenboog vind ik een prachtig fenomeen, als de zon schijnt en het regent zie je er één. Altijd loopt deze in een boog, zo mooi aan de hemel, zo hoog. Iedere keer verschijnen dezelfde kleuren, het is een mooi gebeuren. En zodra de zon weer schijnt, is het ook zo dat de regenboog weer verdwijnt.
een revolutie is begonnen in een kort moment dat door mij herinnerd is werd alles even donker en bedekte ik mijn gezicht
Foto's met kleuren we houden er allemaal van. Maar vroeger was het anders.
Hoe je mij met liefde en geduld aan je weet te binden en dat we dan straks samen geluk gaan vinden
Als ik je een knuffel geef, zeg ik eigenlijk ik hou van je maar dan zonder woorden
ik wil enkel weten, weet je hoelang ik op je heb gewacht? Want elke keer dat ik je wil vergeten, herinner ik je weer als ik adem haal. Ik wil geen ander als jou. Hopelijk kun je het mij vergeven want ik heb fouten gemaakt met jou. Het mooie is dat hart dat leeft met het geweten dat weet dat alles goed komt.
Een glimlach naar mijn spiegelbeeld naar een vogel naar de zon. Dankbaar dat de dag vandaag alweer zo mooi begon.
Een eenzaam eendje zat alleen in een boom. Het eenzame eendje vond alleen zijn gewoon. Nooit had het eendje een eendje gekend, Dat in zijn eentje op een tak zitten ook was gewend. Tot het eendje een eendje in zijn eentje ontmoette, en het eendje het eendje in zijn eentje begroette. Een enkel knuffeltje nog heel even. En vanaf toen zijn de eendjes een tweetje gebleven.
Boem Bats kledder ik op de grond. AU! AU! AU! Tanden uit mijn mond.
Op sommige dagen lijkt het alsof gisteren al mijn geheimen tegen gisteren heeft gefluisterd. Alsof de wind alles met zich mee heeft geblazen en het stof van alles wat ik wilde vergeten. Op die dagen hoop ik op een wolkbreuk dat het water het stof doet neerslaan en het verleden wegspoelt van mijn gedachten. Zodat ik, als de maan haar rust over de aarde straalt, weer grenzenloos kan dromen.
Kijk niet naar de droevige dingen die ik schijf. Eigenlijk lach ik wel veel maar niemand ziet dat het nep is. Want ik ben gebroken tot de punten van mijn haar