PACT-een-lichtje

In de aanloop naar Kerstmis wilde ook de werkgroep PACT wat licht en warmte brengen in de harten van leerlingen en personeel van onze school. Een uitdaging, want niet evident in een periode van klasbubbels en afstandsonderwijs. Toch kunnen we terugblikken op een aantal mooie initiatieven.

Schooljaar 2020-2021 nam in september een voorzichtige start. Verschillende aanvangsmomenten voor leerlingen uit de eerste, tweede en derde graad. Pauzemomenten op andere tijdstippen, reftergebruik in shiften, afstandsonderwijs voor de derde graad op woensdag, … We voelden het met onze kleine teen: dit zou nog geen normaal schooljaar worden!

Hoe koud we het ook hadden en hoeveel nood we ook allen hebben aan een warme knuffel … er was geen hartverwarmende soepactie omdat we niet over de grenzen van onze klasbubbels heen kunnen.

De herfstvakantie werd met een week verlengd, de examens moesten noodgedwongen in het vaste lokaal van de klas afgenomen worden … en daartussen werden we door PACT uitgenodigd om stil te staan bij de advent. Adventskransen maken met materiaal uit de tuin en dan dankbaarheid voelen om de schoonheid was een eerste aanzet. De mooiste boodschappen vol licht bedenken en dan in fijne fotokaartjes uitwerken om onder collega’s te verdelen een volgende actie.

Advent is vol verwachting uitkijken naar het Licht. Licht en warmte proberen doorgeven in coronatijden werd dus de uitdaging. Hulppieten konden dit jaar niet van klas naar klas met koekjes en mandarijntjes. We gaven als alternatief alle leerlingen en leerkrachten een sleutelhangerlichtje met de boodschap “Draag het licht met je mee van thuis naar school en van school terug naar huis”. We zagen de brandende lichtjes aan boekentassen en laptoptassen, handtassen of fietstassen bengelen en voelden de verbondenheid met de hele SFI-familie.

Vroeger dan andere jaren lieten we de lichtjes in de kerstbomen fonkelen. Aan de voordeur kwamen zelfs kleuters aan de hand van hun ouders naar de lichtjes kijken. In de gang aan het onthaal en in de leraarskamer gaven we ook de beelden van de kerststal een ereplaats. De leerlingen van 2B versierden enthousiast de kerstboom van de polyvalente zaal en andere leerlingen plaatsten er elke morgen banken rond om gezellig met de bubbel rond de kerstboom te gaan zitten. In de leraarskamer mochten de leerlingen van 1B zich uitleven om de zithoek in kerststemming te brengen.

Stapels geel, oranje, rood, … papier verhuisden van het kopieerlokaal naar de klassen. Het alom bekende vlammetje van de warmste week werd volgeschreven met warme wensen voor elkaar. Na een beetje knip- en plakwerk zagen we dag na dag meer vlammetjes aan de ramen van de lokalen van SFI verschijnen. SFI stond in vuur en vlam! Een kil en nat pauzemoment op de speelplaats werd een symbolische warme knuffel.

(lees verder onder de foto)

Vele collega’s brachten een extra lichtslinger mee naar school … Heb je zien schitteren die sterren aan de mediatheek, de gekleurde lichtjes in de kleine refter en de kloostergang, de lampjes in de leraarskamer, de slinger onder de galerij, …? Het mood-board in de leraarskamer liet ons mijmeren van gezelligheid uit vervlogen tijden of dankbaar zijn om de vele cocoonmomentjes die we voor onze bubbelgenoten creëren.

(lees verder onder de foto)

De traditionele kerstgezelligheid aanbieden net voor de vakantie en de kapel omtoveren tot een kerstcafé kon helaas niet. Leerlingen kregen individueel een Google Meet-functioneringsgesprek,  oudercontacten verliepen online. En toch waren we op en top SFI op de laatste dag voor de kerstvakantie. De directie trakteerde met een individueel flesje cava en die attentie werd ten zeerste gewaardeerd. We konden binnenkijken in elkaars gezellig aangeklede leefruimte bij de warme woorden van het directieteam en de inrichtende macht. En voor we het glas mochten heffen, konden we allemaal genieten van de playbackfilmpjes van vele collega’s die op de tonen van het lied “Ik hou van u” in een (h)echt SFI-kleedje waren gecompileerd.

(lees verder onder de video)

Corona krijgt SFI niet klein … Met een fijn gevoel van warme verbondenheid genoten we van de kerstvakantie en kwamen met hernieuwde energie terug om van 2021 een hoopvol jaar te maken.

Liesbeth Verholen, lid van PACT