Nieuwe up-to-date sportinfrastructuur

‘Mens sana in corpore sano’. SFI mag trots zijn op zijn nieuwe up-to-date sportinfrastructuur. Dit nodigt ongetwijfeld uit om nog meer te sporten. SFI en SFB zullen nu nog harder bruisen!

Op donderdag 21 januari werd het project ‘Renovatie en uitbreiding van de sportinfrastructuur’ opgeleverd. Dit is een gemeenschappelijk project van de basisschool en de secundaire school met de bedoeling deze infrastructuur open te stellen naschools (vanaf 1 september 2021) voor de gemeenschap in samenwerking met de gemeente.

En op vrijdag 22 januari werd het sportcomplex voor het eerst in gebruik genomen, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. Het hoeft geen betoog dat de directie, het personeel en de leerlingen van SFI en SFB bijzonder enthousiast zijn!

(lees verder onder de video)

Renovaties en uitbreidingen waren absoluut noodzakelijk. Een kort overzicht.

De turnzaal van het SFB dateerde van 1965. Ongeveer 50 jaar later deed de verwarming het niet meer, de bevloering was op sommige plaatsen helemaal losgekomen en de houten kleedhokjes waren sterk verouderd. Sommige sporttoestellen waren niet meer veilig en werden niet meer gebruikt. Een berging voor sportmateriaal was er al helemaal niet. Ook de veranderende en uitgebreide schoolpopulatie (meer leerlingen en meer jongens) verplichtte ons om uit te breiden. Het buitenschrijnwerk werd in 2018 vernieuwd.

De sportzaal van het SFI werd gebouwd in 1977. De toestand van de sportzaal was erbarmelijk. Vooral het verluchtingssysteem werkte onvoldoende. De ondergrondse vochtige ruimten waarlangs de gefilterde lucht de zaal binnenkwam, zorgde voor een schimmelgeur. De ventilatie en verwarmingsinstallatie voldeden niet aan de huidige regelgeving. Ook de verlichting was een dure zaak. De twee kleedkamers waren veel te klein en er was onvoldoende berging. Het dak van de sportzaal is in de loop der jaren geïsoleerd en de sporttoestellen werden deels vernieuwd.

Nieuw
De beide zalen en kleedkamers zijn volledig gestript en gerenoveerd naar hedendaagse normen. De verlichting, verluchting, ventilatie en verwarming zijn vernieuwd volgens de wettelijke bepalingen. De beide zalen zijn over twee bouwlagen met elkaar verbonden via nieuwe toegangsruimtes.
Er is een nieuwe achterbouw met op het gelijkvloers extra berging, kleedkamers met douches, sanitair, bureauruimte en een EHBO-ruimte. Op de eerste verdieping zijn er – naast de technische ruimte – tribunes en een ontmoetingsruimte voor toeschouwers.
De overdekte speelplaats van de lagere school is uitgebreid en er is een nieuwe fietsenberging voor de lagere school.
Om deze uitbreiding mogelijk te maken werden twee verouderde gebouwen met klaslokalen gesloopt.

Het sportterrein werd voor het eerst aangelegd in 1967. Er was een basketbal- en volleybalterrein, een looppiste, een verspringbak en een afgebakend terrein voor kogelstoten. Sanering en uitbreiding waren noodzakelijk.

(lees verder onder de foto)

Nieuw
Speciaal voor de leerlingen van de basisschool is er een sportkooi (socio-sportieve speelruimte) voorzien zodat de leerlingen in alle veiligheid buiten kunnen sporten. Daarnaast is er een minivoetbalveld en zijn er twee kleine basketbalvelden die ook gebruikt kunnen worden voor voetbal. Er is een nieuwe kogelstootbak en er liggen verschillende looppistes (60 m, 100 m, 200 m) die overgaan in een Finse looppiste doorheen de tuin. Tussen de bomen is er ook een verspringbak aangelegd. In totaal zijn er zes pingpongtafels. De buitenverlichting is helemaal vernieuwd wat ons toelaat zelf ’s avonds de sportterreinen te gebruiken.

In 2015 startte de administratieve molen (projectdefinitie, plannen, opmaak bouwaanvraag en subsidieaanvraag, open aanbesteding). Het project kreeg een versnelling door de open oproep van de Vlaamse regering (2018) om de sportinfrastructuur van scholen kwalitatiever te maken in functie van het openstellen ervan naschools, in weekends en vakantieperiodes voor lokale sportclubs.
Op 3 juli 2019 zijn de werken uiteindelijk gestart met als doel klaar te zijn tegen 1 september 2020. Deze datum hebben we niet gehaald onder andere als gevolg van corona en de noodzakelijke vernieuwing van het dak van de turnzaal door stabiliteitsproblemen. Dit was een groot bijkomend werk.

Dankzij de goede opvolging van en samenwerking tussen de leidend ambtenaar Jacobs architectenbureau bvba en het studiebureau Stabitec bvba viel deze vertraging goed mee. Wij zijn onder de indruk van en vooral dankbaar om de gedreven aanpak en nauwgezette uitvoering van de algemene aannemer THV Norbert Van De Walle bvba en De Spiegeleer bvba en zijn onderaannemers.

Door de langetermijnvisie (masterplan) van het schoolbestuur vzw schoolcomité van het SFI waren subsidies gereserveerd bij de overheid. Wij hebben dit project gerealiseerd met subsidies van AGION in een gemengd dossier (60% subsidie voor secundair onderwijs en 70% voor basisonderwijs). De overige kosten werden betaald door de werkingstoelagen van de beide scholen.

Hilde Graind’orge, adjunct-directeur

Hoe het vroeger was