Jong ondernemerschap

Dat onze school ondernemerstalent bezit, bewijst Léon Dierick uit 6 Office en Retail. Hij startte onlangs zijn eigen onderneming op en haalde daarmee zelfs de krant.

Léon Dierick (18), een leerling uit de klas 6 Office en Retail, begon dit jaar zijn eigen onderneming genaamd DSMC – voluit Dierick Social Media Consultancy.

Léon deelt graag zijn ondernemend verhaal in onderstaand verslag.

“Door de vele geïsoleerde momenten in de coronacrisis ben ik meer gaan nadenken en vooral gaan doen waar ik voorheen veel over droomde. Eindelijk nam ik het heft in eigen handen en startte ik mijn eigen onderneming. Ik ervaarde ook de nodige tegenslagen bij de opstart. Blijkbaar is dit eigen aan het ondernemerschap. Maar doorzettingsvermogen en de nodige flexibiliteit zorgen voorlopig voor de gewenste doelstellingen. Hoe meer ik het actieve ondernemerschap ervaar, hoe meer ik me ervan bewust ben dat ondernemen ook een rollercoaster is van emoties.

Bovendien was er eind 2020 een mooie opportuniteit om mijn beginnend ondernemerschap kenbaar te maken aan het grote publiek. Op een onverwacht moment werd ik gecontacteerd door een journalist van Het Laatste Nieuws om mijn ervaringen als jonge ondernemer te delen met lezend Vlaanderen. Het artikel in de krant bracht voor het nieuwe jaar 2021 enkele hoopvolle getuigenissen van jongeren voor de toekomst. Door deze media-aandacht kreeg ik ook veel positieve reacties. Dit had als gevolg dat heel wat van mijn ondernemingsactiviteiten in een stroomversnelling kwamen.”

Op de vraag waar ik de mosterd haalde voor mijn ondernemend project?

“De digitalisering gaat nu sneller dan ooit. Mijn onderneming DSMC draagt daar graag een steentje aan bij. Met mijn kennis van marketing en digitalisering zet ik diverse ondernemingen digitaal op de kaart en speel ik in op de grote digitale zichtbaarheid op de sociale media (Facebook, Instagram, LinkedIn,…).”

Ondernemingsvaardigheden ontwikkelen op SFI

Léon vult aan dat zijn digitale interesse er niet zomaar is gekomen.

“Vanaf het 3de middelbaar had ik al een sterke interesse in de lessen ICT op het Sint-Franciscusinstituut. In de volgende jaren ontwikkelde ik steeds meer en meer mijn ICT-vaardigheden zoals programmeren en efficiënt omgaan met verschillende software en apps. Toen ik in het 5de middelbaar deelnam aan het ICT-project leerde ik zeer veel bij over kantoorsoftware zoals Excel, Word, Acces,…

Daarnaast helpt het GP-project dit schooljaar mij ook een stapje verder. Het GP-project dit jaar is ten voordele van Make-A-Wish. Samen met mijn klasgenoten trachten we om via een efficiënte en effectieve website diverse producten te verkopen voor Make-A-Wish. In het project speel ik ook een sleutelrol. Deze verantwoordelijkheid stimuleert mij dan weer om verder te gaan met mijn eigen ondernemend project.

Dit schooljaar kwam ik ook in contact met enkele leerkrachten met wie ik op dezelfde golflengte zit. Leerkrachten die zelf ervaring hebben in de ondernemingswereld. Ze zijn zeker een inspiratie voor mij en ze helpen me om mijn ondernemingsvaardigheden verder te ontwikkelen.

Tevens kijk ik uit naar het specialisatiejaar 7 Business Support om mijn ondernemingservaringen aan te wenden en verder te ontplooien in het project ‘Vlajo mini-onderneming’.

Bovendien scherpen de leerinhouden in mijn studierichting mijn interesses in het ondernemen aan en hierdoor word ik meer en meer bevangen door het ‘ondernemingsvirus’.”

0497 37 21 51
info@dsmc.be
www.dsmc.be