Digitale primeur: infomoment via opendeur app

                   

De directie en het voltallige team van het Sint-Franciscusinstituut te Melle pakten uit met een digitale primeur: de SFI-app is online gegaan als alternatief voor de klassieke opendeurdagen.

De jaarlijkse bezoekjes aan SFI van de 6de-jaars uit enkele basisscholen, gevolgd door een bruisende opendeurdag, zijn stuk voor stuk grote uitdagingen voor een school in coronatijden.

Daarom werd enkele maanden geleden een werkgroep in het leven geroepen om te brainstormen over eventuele digitale alternatieven. Dit legde ons alvast geen windeieren.

Er werden verschillende pistes bewandeld, maar al snel was men het erover eens dat SFI Melle als ‘laptopschool’ digitaal hoorde uit te pakken.

De werkgroep schoolpositionering pakte begin februari dan ook uit met een educatieve app.

(lees verder onder de afbeelding)

Deze gloednieuwe app dient in grote lijnen twee doelen: enerzijds de laatstejaars uit de basisschool de mogelijkheid bieden onze school op een speelse manier te leren kennen, anderzijds een alternatief aanbieden voor de traditionele open dagen. Hoe dan ook was een evenwicht tussen ouder en kind, die elk een andere soort informatie zoeken, hierbij van belang. Bovendien hoorde de app vooral overzichtelijk en gebruiksvriendelijk te zijn.

Dankzij het intensieve werk van heel wat teamleden werd er op korte tijd heel wat denkwerk verricht en is een pak materiaal op de app geplaatst. 

Toekomstige leerlingen en hun ouders vinden er o.a. filmpjes van huidige eerstegraadsleerlingen uit uiteenlopende richtingen, waarin ze eerlijk vertellen over de ontplooiing van hun talenten en hun welbevinden op school. Uitdaging en zorg zijn dan ook twee SFI-stokpaardjes. De warme sfeer en dynamiek spatten er alvast vanaf!

(lees verder onder de afbeelding)

Vervolgens kunnen geïnteresseerde leerlingen opdrachten vinden en uitvoeren op onze app. Meerdere leerkrachten kwamen creatief uit de hoek en wisten hun vak origineel op de kaart (= app) te zetten. De deelnemers aan deze wedstrijd worden uiteraard beloond met een fijne gadget, die achteraf verstuurd wordt. De uiteindelijke winnaar wordt de trotse eigenaar van … een JBL box. 

Naast deze app heeft de school ook de website ‘sfimelle.be’ volledig geüpdatet met nieuw film- en fotomateriaal. Uiteraard kan je ons ook volgen op Facebook (@SFIMelle) en Instagram (@sfi_melle).

Concreet konden ouders op SFI terecht voor het digitaal infomoment op donderdag 4 februari. De online open dag vond plaats op zaterdag 27 februari. Hier vinden geïnteresseerden een stappenplan voor de installatie van de app. 

Patsy De Keukelaere, leerkracht