Zuid-Afrika 5

Het begon allemaal met de vraag: wie wil naar Zuid-Afrika? Er kwam een enthousiaste reactie van de leerlingen van het Sint-Franciscusinstituut Melle en Sint-Pietersinstituut Gent om mee te doen aan editie 5 van het uitwisselingsproject. We willen allemaal zo goed mogelijk ons steentje bijdragen aan dit prachtige project.

Eerst en vooral werd ons gevraagd een motivatiebrief te schrijven om te mogen deelnemen aan de sollicitatiegesprekken. De begeleiders hadden twee dagen voorzien voor deze gesprekken zodat iedereen persoonlijk zijn brief kon toelichten. Daarna was het toch een tijdje in spanning afwachten om te weten wie er uiteindelijk mee mocht en wie niet. Op 28 juni 2019 viel het verdict en werden de namen prijsgegeven van wie er al zeker mee mocht. Achteraf bleek dat er nog een paar extra leerlingen van SFI mee konden. Als je dus geduldig kan wachten, heb je toch nog de kans om dit avontuur mee te beleven.

In de maand juli waren de begeleiders al volop bezig met de voorbereidingen. Er waren contacten met Michelle Clark, de directeur van Midstream College, en ze maakten kennis met de begeleiders van SPIG. Er werd dus al heel wat werk achter de schermen verricht voordat het schooljaar 2019-2020 begon.

(lees verder onder de foto)

De eerste vergadering met de deelnemende SFI-leerlingen vond plaats op 19 september 2019. Zo leerden we elkaar beter kennen en kregen we algemene informatie over wat er nog staat te gebeuren en wat er van ons verwacht wordt. Het nieuws waar velen naar uitkeken, kregen we te horen op 24 oktober: wie zijn onze matches? Iedereen zocht zo snel mogelijk contact met zijn match via sociale media. Op 12 november hadden we onze eerste bijeenkomst samen met de leerlingen van SPIG. We werden in groepjes verdeeld om uiteindelijk op 17 maart een presentatie te geven over Zuid-Afrika. Ook brachten we ideeën aan voor onze gepersonaliseerde trui die we in Zuid-Afrika zullen dragen.

Verkoop van taarten in de kapel van SFI tijdens Ubuntu SA Café

Toen groeide het idee om op 7 februari een gezellig café in de kapel te organiseren: Ubuntu SA Café. Het bleek een groot succes te zijn! Er kwam wel heel wat voorbereiding aan te pas. De dagen ervoor maakten we veel versnaperingen en Afrikaanse desserts, die je dan kon proeven in het café. We hadden een groot assortiment taarten, verkochten hotdogs, croque monsieur, soep … Drank mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Naar het einde toe was alles verkocht! Er kwamen veel mensen, zowel van de school als buiten de school, om te genieten van de sfeer en een hapje te eten ten voordele van Ya Bana Village, een dorp voor weeskinderen. Er was ook een tentoonstelling van de kunstenaar Nico Van Staden, die zijn schilderijen mocht ophangen in de kapel.
Het team van Zuid-Afrika 5 is jullie heel dankbaar voor de enthousiaste opkomst!

Quinten Scheerlinck
Kato Watté