Mini-onderneming Healthy Snacky

Als integraal project realiseren de leerlingen van 7 business support dit schooljaar hun eigen mini-onderneming Healthy Snacky. Ze bieden gezonde snacks aan zoals fruit, sapjes, notenmixen en mueslirepen.

De realisatie van een mini-onderneming op school kadert in een samenwerking met Vlajo en dient als onderwerp voor de geïntegreerde proef. Vlajo staat voor Vlaamse Jonge Ondernemingen. Het is een organisatie die, dankzij de steun van de overheid en het bedrijfsleven, optreedt als bruggenbouwer tussen het onderwijs en de ondernemingswereld.

Een van de doelstellingen van Healthy Snacky is om de medeleerlingen op school te stimuleren een gezondere manier van leven te leiden. We denken dat het aanbieden van gezonde snacks zullen bijdragen tot een gezond bewustzijn bij jongeren.

Naast de interne verkoopmomenten op school zijn er ook een aantal externe verkoopmomenten gepland zoals enkele beursdeelnames.

Op donderdag 19 september 2019 zijn de leerlingen als voorbereiding naar de jaarbeurs in Flanders Expo geweest. Voor de meeste mini-ondernemers was dit een eerste kennismaking met de verkoopwereld van diverse standhouders.

Op woensdag 9 oktober 2019 heeft elke mini-ondernemer twee Vlajo-workshop gevolgd in het kader van het aanleren van verschillende ondernemingsvaardigheden. Dit waren uitermate interessante leersessies waar veel aandacht was voor praktijksituaties.

Op dinsdag 26 november 2019 hebben ze een eerste stakeholdersvergadering georganiseerd. Tijdens deze vergadering werden de bedrijfsstructuur, de bedrijfsdoelstellingen en het productsassortiment voorgesteld. Op het einde van de voorstelling was er een vragenronde voorzien waarin alle betrokkenen specifieke vragen konden afvuren. Deze presentatie kaderde ook in de procesevaluatie van de geïntegreerde proef. Na de vragenronde volgde een receptie met allerlei gezonde hapjes en drankjes.

Een eerste extern verkoopmoment vond plaats in de Vleeshal te Gent op zondag 22 december 2019. Deze beursdeelname aan de MiniSterrenMarkt was geen commercieel succes.

Het eerste interne verkoopmoment was tijdens het oudercontact op vrijdag 17 januari 2020. Hier was de belangstelling wel groot. Heel wat ouders waarderen de betrachting om op school gezonde snacks aan te bieden.

Op vrijdag 24 januari 2020 hebben we onze schoolwinkel in aanwezigheid van de directie plechtig geopend.

De verkoop op school is goed gestart. De medeleerlingen smaken het aanbod van de gezonde snacks en hierdoor zijn de mini-ondernemers van 7 BS extra gemotiveerd om hun project verder succesvol te realiseren.

Nog enkele belangrijke data:

  • 2020-02-12 beursdeelname Shopping Zuid,
  • 2020-02-21 krokusactie op school,
  • 2020-03-07 open dag SFI,
  • 2020-03-27 paasactie.

Tot binnenkort!

Ondernemende groetjes

Zara Van Labeke, administratief directeur
Healthy Snacky