Kom ‘PACT’ een soepje of iets lekkers

Samen soep drinken: een hartverwarmend gebaar in de periode van Welzijnszorg. Gezelligheid proeven en delen onder de kerstboom van SFI, een mooi en warm initiatief van PACT …

Als het buiten koud, nat en kil wordt en de leerlingen door de stress van de nakende examens het bos door de bomen niet meer zien, neemt PACT een hartverwarmend initiatief. Vele leerkrachten duiken in hun receptenboekje, halen verloren groenten en specerijen in huis en gaan aan de slag om de heerlijkste soep op het menu te zetten. Een week lang kunnen de leerlingen en de collega’s zich tijdens de voormiddagpauze warmen aan een verse kom soep. Dankzij onze democratische prijs van € 0,50 kunnen we iedereen verwennen. Tomatensoep of pompoensoep is steevast het eerst uitverkocht, maar sommige leerlingen komen elke dag langs om zich te laten verrassen door maaltijdsoep, aspergesoep, of soep van wortel-pastinaak, wortel-appel-curry, broccoli, courgette, raapjes, bloemkool, …
We zijn ook telkens heel blij dat een aantal klassen onder begeleiding van een enthousiaste leerkracht hun handen uit de mouwen steken. Dit jaar waren de leerlingen van 1FLEXA en 1B soepmakers en de leerlingen van 4OIT soepverkopers. De soepactie paste perfect in de week van het goede doel en bracht een som van € 110 op. Dus we hebben zo’n 220 kopjes soep verkocht!
Deze opbrengst schenken we aan Welzijnszorg. De opbrengst is echter nooit het eerste doel. Veel belangrijker is dat leerlingen nieuwsgierig worden naar een gezond en hartverwarmend tussendoortje. Het doet ook enorm deugd te ervaren dat ze elkaar trakteren en dan gezellig bij elkaar gaan zitten om zich te warmen en tijd te maken voor een babbel.

(lees verder onder de foto’s)

Die gezelligheid kreeg op het einde van het eerste trimester nog een gouden randje. Net voor de kerstvakantie nodigden we leerlingen in de voormiddag en collega’s in de namiddag uit in de kapel. Daar was er de hele dag kerstmuziek en waren er flikkerende lichtjes in de kerstboom, gezelschapspelletjes en wenskaarten en een rijkgevuld buffet met allerlei lekkers te vinden. De langste tafel van SFI vulde zich spontaan met cupcakes, pannenkoeken, chocomousse, vlaai, appelcake, wafeltjes, pralines, hartig gebak, fruit, … die leerlingen en collega’s graag met elkaar delen. Bovendien bakte de ouderraad samen met de coördinatoren verse wafels. De school trakteerde op warme of koude chocomelk, fruitsap en koffie. Ook hier plaatsten we een spaarvarkentje voor een vrije bijdrage. Sommigen onder ons beseffen nog dat dit niet allemaal zomaar gratis kan en delen van hun overvloed. Er zijn ook heel wat leerlingen voor wie dit het enige feestelijk moment is en dan doet het deugd dat zij er dubbel en dik van genieten. We schreven kerstfeest met een grote K en het was een PACT-activiteit met een grote P!

Liesbeth Verholen, lid van PACT