Kennismakingsweek

Tijdens de kennismakingsdagen van 23 tot en met 29 januari ontvingen we de leerlingen van het zesde leerjaar van volgende scholen: Sint-Gregoriuscollege Gentbrugge, Sint-Elooischool Merelbeke, SFB Melle, De Graankorrel van Schelderode en Melsen, O.L.Vr. Visitatie Bottelare, VBS De Bloesem Moortsele, De Parel Heusden, GBS Melle, SVS Melle en Sint-Michielsschool Merelbeke. Samen goed voor ongeveer 375 bezoekers. Uren puzzelwerk gaan aan dit bezoek vooraf om elke bezoeker volgens zijn of haar interesse voor taal, maatschappelijke vakken, wetenschap of techniek en vaardigheden een klas en een vak toe te wijzen. De leerlingen van het zesde leerjaar vinden het bijzonder leuk om bij onze eerstejaars in de klas te zitten en de lessen mee te volgen. Zo ervaren ze de realiteit van het middelbaar. Dat is helaas niet altijd mogelijk en gelukkig kunnen we dan een beroep doen op veel enthousiaste leerkrachten die een extra les geven aan de bezoekers. De collega’s van de eerste graad zetten allemaal hun beste beentje voor met als resultaat heel veel blije gezichtjes. Het loont absoluut de moeite, want veel toekomstige eerstejaars duiden op het evaluatieblaadje aan dat ze graag naar SFI willen komen.

(lees verder onder de foto’s)

Je kon het voelen, horen, proeven, … in de lokalen van het eerste jaar: bundeltjes kopieën werden uitgedeeld, spelenderwijs leerden de kinderen in het Frans de dagen van de maand, ze werden ondergedompeld in een Engels bad, kregen wiskunde in het Frans, konden allerlei proefjes doen in de les natuurwetenschappen. Bij groepswerk waren de bezoekers even actief als onze SFI’ers; als echte ingenieurs in spe maakten ze de overgang van zeeslag naar coördinatoren in een vlak en de ruimte en ze waren dankbaar dat ze aan de hand van ruimtelijke figuren inzicht kregen hoe een 3D-printer alle punten een coördinaat kan geven. Via simulatieoefeningen bij STEM leerden ze een buis doorboren, in de lessen aardrijkskunde ontdekten ze met z’n allen de structuur van diverse gesteenten en materialen. De vervoeging van het Latijnse werkwoord “esse” galmde door de gangen en wat waren ze trots met hun eerste diploma. Ook sociale media kregen de nodige aandacht in het vak Leef. Daarnaast was het ook een hele ervaring om les na les naar een andere leerkracht in een ander lokaal te verhuizen. Zo hebben de bezoekers echt ervaren dat het middelbaar toch wel een pak anders is dan de lagere school.

Hopelijk hebben we deze leerlingen van de basisscholen geholpen in hun zoektocht naar de juiste school en richting voor hun middelbareschoolcarrière. Hartelijk dank voor jullie enthousiasme bij het vele werk dat deze week onvermijdelijk meebrengt!

Liesbeth Verholen, onthaal SFI