Excursie chemie

Kunststoffen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ze worden voor vele doeleinden gebruikt en vervangen vaak natuurlijke materialen.
Kunststoffen zijn goedkoop, duurzaam, licht en goed verwerkbaar. Daarom wordt hiervoor vaker geopteerd dan voor conventionele materialen zoals beton en ijzer.

Wat zijn kunststoffen nu precies en hoe zitten ze chemisch in elkaar?
Op deze vragen vonden de leerlingen van 6EWi, 6LWe, 6LWi, 6MTWe en 6WeWi een antwoord in de workshop ‘Kunststoffen rondom ons’.

Op 14 en 16 januari trokken ze voor de workshop naar de campus ‘Industriële Ingenieurswetenschappen’ in Gent. De workshop bestond uit twee delen. Het eerste deel was een theoretische les over kunststoffen gegeven door een docent chemie. In het tweede deel staken wij zelf de handen uit de mouwen.

Wij gingen aan de slag in het labo van de technologiecampus om kunststoffen te maken waarvoor ons professioneel materiaal ter beschikking werd gesteld.
Polyamide, bekend voor het maken van nylon, was o.a. een van de stoffen die we mochten bereiden.
Op het einde van de les werden we uitgedaagd om een aantal kunststoffen te identificeren aan de hand van bepaalde eigenschappen, wat niet altijd even gemakkelijk is. Zo kan je bijvoorbeeld een stof herkennen op basis van de geur die vrijkomt bij de verbranding.

Aan het einde van het schooljaar staan de meesten onder ons voor een moeilijke, maar belangrijke beslissing, namelijk de studiekeuze. In deze workshop werden we geprikkeld op het vlak van chemie en kregen we een beeld hoe het werk verloopt in een labo van de universiteit.

Een interessante, leerrijke uitstap met enkel positieve commentaren van de leerlingen.

Simon Van De Weghe, 6WeWi