Seminarie Spaans

Dit jaar legt het Filmfestival van Gent de focus op de Spaanse film. Een unieke kans om te benutten, vond ik. Daarom trok ik op donderdagnamiddag 10 oktober met mijn 26 leerlingen van het seminarie Spaans 6 aso naar Kinepolis Gent.
De film ‘Entre dos aguas’ was de uitverkorene, een meer dan twee uur durend drama uit 2018 van de Spaanse regisseur Isaki Lacuesta.

De film vertelt het verhaal van twee Roma-broers, Isra en Cheíto, en komt er twaalf jaar na ‘La leyenda del tiempo’, waarin Lacuesta de tienerjaren van de broers belichtte. In ‘Entre dos aguas’ zit Isra in de gevangenis voor drugshandel en tekende Cheíto voor de mariniers. Wanneer Isra uit de gevangenis wordt vrijgelaten en Cheíto terugkeert van een lange missie, keren ze terug naar San Fernando, een vervallen havenstadje met het hoogste werkloosheidspercentage in Spanje. De reünie tussen de broers en zussen brengt herinneringen naar boven aan de gewelddadige dood van hun vader in hun jonge jaren. Isra hoopt de band met zijn vrouw en kinderen te herstellen en zijn leven weer op de rails te krijgen, maar dat verloopt niet zo vlot als gedacht. De zoektocht van de broers naar verlossing en verzoening brengt hen weer nader tot elkaar.

(lees verder onder de foto)

Leerlingen en leerkracht van het seminarie Spaans staan op de rode loper aan de ingang van Kinepolis Gent.

De film flirt met de grens tussen documentaire en fictie. Hij is diep-empathisch en biedt naturel acteerwerk. Hoelang kan een jongeman weerstaan aan de verleiding van drugs en illegaal geld verdienen, wanneer er amper alternatieven zijn?

De prent kreeg de Gouden Schelp voor beste film op het Filmfestival van San Sebastian in 2018. Ook dit jaar werd de film twee keer genomineerd bij de Premios Goya voor Beste Film en Beste regisseur.

Voor jongeren die spanning en actie op het scherm verkiezen, was deze eerder trage en langdradige film wellicht wennen, maar hopelijk gaf het hen een bredere kijk op bepaalde problematieken die soms minder ver van ons bed zijn dan we denken.

Patsy De Keukelaere, leerkracht Spaans