Erasmus+

Op het einde van de zomervakantie kreeg onze scholengemeenschap groen licht om een vervolg te breien aan haar ambitieus Europees nascholingsproject in het kader van Erasmus+. De komende twee schooljaren zullen maar liefst 50 personeelsleden uit vijf scholen van onze scholengemeenschap naar het buitenland trekken om er inspiratie op te doen. Op die manier verstevigt onze school haar Europese integratie en bouwt ze verder aan een kwalitatiever onderwijs. De pedagogische begeleidingsdienst van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen neemt ook weer deel.

Op woensdag 2 oktober ging het vervolgproject officieel van start. Tijdens de kick-off in het Don Boscocollege te Zwijnaarde werden de nieuwe uitdagingen van het project voorgesteld aan een talrijk opgekomen publiek van gemotiveerde leerkrachten en directies. Verschillende gemengde teams zaten na het infomoment al direct samen om de krijtlijnen uit te zetten voor een twee jaar durend project rond een bepaalde focus binnen kwaliteitsontwikkeling. Door schooloverstijgend samen te werken wordt expertise beter verspreid en worden de lasten door meerdere schouders gedragen. Bovendien bieden de gemengde teams interessante invalshoeken. Zo kunnen leerkrachten wiskunde bijvoorbeeld misschien wel iets bijleren van hun collega’s Frans en omgekeerd.

(lees verder onder de foto)

Na afloop van de kick-off van het nieuwe project vond de ‘Teach & Meet’ als afsluiter van het vorige project plaats. Verschillende leerkrachtenduo’s die de voorbije twee jaar een nascholing in het buitenland hebben gevolgd, deelden tijdens dit netwerkmoment hun ervaringen en nieuw opgedane inzichten met geïnteresseerde collega’s. Iedereen is het erover eens: het gemeenschappelijk Europees nascholingsproject heeft de banden tussen de deelnemende scholen versterkt. Bovendien hebben de meeste nascholingen verrijkende inzichten opgeleverd die van pas komen in een kwalitatievere onderwijspraktijk. Een mooi verhaal!

Jan-Frans Dellaert, leerkracht