Frans toneel

Wowmomenten, een internationaal publiek, nieuwe en hechte vriendschappen … Na hun optredens begin mei op het festival in Gent en in het Gildenhuis voor familie en vrienden hadden de vijf deelnemers aan het Frans toneelproject zeker geen spijt van hun keuze om mee te doen. Evy en Lore leggen uit waarom.

De repetities van het Frans toneel vonden plaats op dinsdag tijdens de middagpauze. We waren met een klein groepje van vijf leerlingen, maar dat vonden we helemaal niet erg. Hierdoor zijn we de beste vrienden geworden. Tijdens de repetities leerden we door spelletjes een aantal theatertechnieken en schreven we ons toneelstuk zelf. Dat ging niet zomaar in één-twee-drie. Gelukkig hadden we allemaal veel ideeën en fantasie!

Van 2 tot 4 mei namen we deel aan het Artscène Français festival in Gent, samen met leerlingen van scholen uit België, Roemenië, Turkije, Spanje, Italië, Luxemburg en Frankrijk. Op donderdagochtend gaven we hen eerst een rondleiding door Gent, in het Frans. In de daaropvolgende dagen zagen we in totaal twaalf voorstellingen van de andere scholen. Een hele boterham, maar zeker de moeite waard omdat alle stukken met hart en ziel gebracht werden! Op zaterdag 4 mei was het eindelijk aan ons. Optreden voor een internationaal publiek was een echt wowmoment! We waren allemaal een beetje zenuwachtig, maar eens het spektakel begon, gaven we alles en speelden we op elkaar in, wat er ook gebeurde. Bovenal hadden we tijdens het spelen veel plezier. Het festival was een onvergetelijke ervaring.

Het beste moment moest dan misschien nog komen: de voorstelling op woensdag 8 mei voor familie en vrienden en leerkrachten. Zij apprecieerden allemaal enorm wat we voor dit toneelstuk gedaan hebben en vooral het feit dat we van nul gestart zijn en alles zelf schreven.

We oogstten applaus, gejuich en respect. We hadden veel plezier en ons Frans werd er beter van. Kortom, het Frans toneelproject is een echte aanrader voor iedereen die zin heeft om eens te acteren. Het is een kans die je zeker niet mag laten liggen!

Evy Imschoot, 4OIT en Lore Verkerken, 4EA