Erasmus+ – SPLIT-TING the classroom

Officieel: ‘Creativity in the Classroom’

Van zondag 28/04 tot zaterdag 4/05 was ik in het kader van Erasmus+ een week te gast in Split (Kroatië). Op de presentatieavond was ik – het refrein van een bekend liedje in het onderwijs – als enige man vergezeld van zes vrouwen. Alhoewel het lieve dames uit Zweden, Litouwen, Slovenië en Duitsland waren, was ik toch blij dat twee verdwaalde Portugezen nog onderweg waren.

Volgende onderwerpen passeerden in het Engels de revue:

  • de kenmerken van een leerkracht in de 21e eeuw
  • hoe jouw creativiteit bevorderen?
  • creatieve werkvormen en dito omgeving
  • een schoolbezoek en rondleiding in de stad

Het bezoek aan een technische school maakte bepaald wel indruk. Een salaris van € 900/1000 is het bedrag waarmee je moet rondkomen. De schoolinfrastructuur was zeer pover, de directeur en bepaalde collega’s leken me eerder moedeloos. Heel wat leerkrachten combineren publiek onderwijs met privaat onderricht waar vooral het taalonderwijs zeer sterk naar voor komt. Tieners spreken hier vloeiend Engels en blijven gemakkelijk tot 21.00 uur in de taalklas (als de ouders dit kunnen betalen …). Kortom, Kroatië is een mooi land met een sterke identiteit, maar met grote uitdagingen op veel terreinen!

Zoals iedereen weet die al eens op Comenius of Erasmus+ ging, draait zo’n week om zoveel meer. Een volledige week Engels, Duits, Frans (in uiterste nood West-Vlaams) praten met collega’s is erg verrijkend! Het trekt je kijk op je functioneren in je eigen werkomgeving zo open! Tussendoor krijg je geschiedenisles bij elke stap die je zet in o.a. het paleis van Diocletianus.

Voor de muziekliefhebbers:
donderdagavond bezocht ik het Klapa-festival in het Nationale Theater van Split.
Ik had geluk: het laatste zeteltje op de laatste rij was nog vrij. Tien koren met veelal jongeren die in de Dalmatische traditie zo zuiver meerstemmig a capella zingen: dit klinkt fantastisch!

Voor de sportievelingen:
zaterdag zag ik de match Hajduk Split – Inter Zapresic. ‘We’ wonnen met 3-2. Het deed me nostalgisch terugdenken aan 1986 (ben ik al zo oud?) toen ik KSV Waregem in de kwartfinale van de UEFA-beker met strafschoppen zag winnen van Split (zie filmpje op YouTube) en hen vervolgens als ‘milicien’ in Köln zag verliezen met 4-0 in de halve finale. Deze link is niet meer beschikbaar 😉
Op Hajduk Split zingen ze van minuut 1 tot 93, ongelooflijk! Niet zo zuiver als hun Klapa-broeders van het theater, maar toch best indrukwekkend. Speciaal ras die Kroaten …
Weet je trouwens dat dit een West-Vlaams gezegde is dat ik vroeger dikwijls hoorde?
‘Gij zij nogal ne Krowaet!’ Nu ja, West-Vlamingen zijn ook een ras apart, niet?

Tot slot enkele weetjes:

Vanwaar de naam Split? hoor ik je denken.
Wel, de helft van Split loopt hier rond met een lange broek die ter hoogte van de knieën een grote scheur vertoont en – dit geheel terzijde – de andere helft steekt de straat over als het rood is.
Maar nee, nee! De naam komt van de Griekse kolonie en de gelijknamige gele bloem Spalathos, later via het Romeinse Spalatum vertaald naar het Slavische Split.

Het begrip ’tijd’ in een mediterraan land
De Kroaten beginnen hier 10 % later dan afgesproken, stoppen 20 % vroeger, stappen 30 % trager … maar de stress is hier 50 % minder en het is hier 100 % mooi!
Kortom, een prachtige stad met mogelijkheid tot fijne contacten!

Erasmus+? DOEN collega’s!

P.S met dank aan de directie, Emma en Jan-Frans!

srdačne pozdrave!

Steven Lecompte, leerkracht