Stressfactorfestival

Vrijdag 24 mei was de apotheose van een jaar voorbereiding door de leerlingen van 6OR/OL en hun leerkrachten: het Stressfactorfestival. Speelplaats en tuin van SFI werden herschapen in een waar festivalterrein met eetkraampjes, frisdrank en ijsjes, slingers en vlaggetjes, randanimatie en natuurlijk een indrukwekkend podium met als hoofdact Jebroer.

Vrijdag 24 mei, rond 21 uur. Het festival is voorbij. De leerlingen en leerkrachten van 6 Office zitten uit te blazen op een bankje in de tuin. Ze genieten na. “Het was een ‘vet’ feestje”, zegt iemand.

Throwback naar 8 uur ’s morgens. De jeep met de oplegger voor het podium komt de speelplaats opgereden en meteen zien alle leerlingen dat dit festival groter wordt dan ze verwacht hadden. De kraampjes worden geïnstalleerd, de tentjes opgezet en rond 11 uur kan je de geur van de eerste hamburgers en worsten al opsnuiven.

“Ja”, zegt een leerling van 6 Office na het festival, “het eten was geweldig. Een stormloop om 12 uur, dat wel. Maar heerlijke frietjes, hamburgers, worst. Een lekker frisdrankje. Een deugddoend ijsje.” “Ook backstage was het gezellig”, zegt iemand anders.

Rond 11 uur komt de eerste band aan: de Juliets. Om 12.30 uur geven ze een fantastische show met covers van alom bekende songs. Daarna volgen de Partyshakerz. Opnieuw gaat de meute voor het podium uit haar dak. En dan volgt de hoofdact.

“De Juliets en de Partyshakerz waren zo’n lieve mensen”, weet een leerling ’s avonds nog. “Ze vonden dat hun loge zo mooi was ingericht.” Vanuit die loges hingen slingers over de speelplaats heen. Ook het grasperk en de bomen werden omgetoverd tot een festivalweide. Zo mooi dat het zelfs een paar dagen langer mocht worden gezien. En wat zeiden de organisatoren van Stressfactor zelf: “Zo’n sfeer hebben we zelden meegemaakt.”

15.30 uur. Hij zit al even in zijn loge. Hij heeft broodjes en frisdrank zonder prik gekregen. Ook zijn zoontje en zijn management zijn erbij. Tinne Oltmans, presentatrice van dienst, zweept het publiek op: “Jullie kennen zijn naam! Hij is het …” En de uitzinnige jongeren antwoorden uit één mond: “…het kind van de duivel!” “Jebroer!!!” Zijn show kan bekoren en het publiek eet uit zijn hand.

“Hadden jullie verwacht dat het zo’n succes zou worden?”, vraagt een leerkracht na de snelle opkuis van de speelplaats en klaslokalen. “Eerlijk? We hebben er hard voor moeten werken en we hebben nogal wat kritiek gekregen”, antwoordt een leerling uit 6 Office. “Maar was het alle inspanningen waard? Dubbel en dik: ja! Als we nu de complimenten en bedankingen horen, vergeten we de moeilijke momenten.”

Terug naar nog verder in de tijd. Een leerkracht vraagt aan 5 Office eind mei 2018 of ze het zien zitten om als geïntegreerde proef een festival te organiseren. “Waarom niet?”, zeggen ze. Weten ze op dat moment veel van wat een jaar het zal worden …

Op 24 mei 2019, rond 18 uur, zegt een leerkracht terloops, terwijl ze materiaal terugbrengt naar de juiste plek: “Eindelijk nog eens een evenement voor de hele school, waar iedereen, leerlingen en personeel, van genoten hebben.”

Dank je wel, 6 Office, om jullie geïntegreerde proef risicovol in te vullen en met z’n achten meer dan achthonderd een onvergetelijke namiddag te bezorgen.

Joris De Smet, leerkracht

AVS Nieuws 2019-05-24 from Stories TV on Vimeo. Het fragment start vanaf 10:52.