Erasmus+ Sèvres

Van 17 tot en met 22 februari namen twee collega’s van SFI, Ann Everaert en Jonathan Delmeire, samen met Kathleen Dhondt, een leerkracht Frans uit Don Bosco Zwijnaarde, deel aan het Université d’hiver in het CIEP te Sèvres, naast Parijs. Het CIEP (Centre International d’Etudes Pédagogiques) is een zeer befaamd opleidingscentrum voor alles wat Frans als vreemde taal betreft. Leerkrachten uit de hele wereld – en dat mag je echt letterlijk opnemen: in dit geval uit 37 verschillende landen – komen daar samen om rond een aantal pedagogische thema’s workshops te volgen.

Op het menu stonden 36 uur opleiding, verspreid over twee verschillende modules. Mevrouw Everaert verdiepte zich in het FOS (Français sur Objectif Spécifique). Hier werd uitvoerig aangebracht hoe je een les Frans opstelt met het oog op één specifiek (professioneel) doel. In deze module leer je onder andere welke lesinhouden of taaltools belangrijk zijn voor een bepaalde professionele sector en hoe je ervoor zorgt dat je die lesinhouden zo goed en efficiënt mogelijk aanbrengt.

De heer Delmeire koos voor modules rond spreek- en luistervaardigheid. Hij leerde hoe je theatertechnieken kan verwerken in de lessen, hoe je aan fonetiek kan werken in de klas en op welke manieren je luister- en spreekvaardigheidsoefeningen op een dynamische manier kan aanbrengen.

Ondanks het zware lesprogramma was er toch nog even tijd voor ontspanning en cultuur. Zo mocht een boottochtje op de Seine absoluut niet ontbreken. Ook was er na de opleiding nog een dagje ruimte om een stapje in Parijs te zetten. Dat de zon van de partij was, was uiteraard mooi meegenomen!

Met een koffer vol extra kennis (en boeken, want ja, wat kopen taalleerkrachten als ze in Parijs zijn?) kwamen beide collega’s terug naar SFI. Een dergelijke Erasmus+-opleiding kunnen ze enkel maar aanraden: je komt vol nieuwe onderwijstechnieken, motivatie en enthousiasme terug en kan al niet wachten om de opgedane kennis onmiddellijk in de praktijk om te zetten.