Opera

Ja, het is bijna zover! Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart staan leerlingen en collega’s op de planken van de opera in Gent met ‘De kracht van de waarheid’! Tientallen leerlingen en collega’s geven momenteel het beste van zichzelf tijdens de voorbereidingen van dit grootse evenement …

Reeds vorig jaar werd aangekondigd dat SFI Melle en Opera Ballet Vlaanderen de handen in elkaar zouden slaan om een uitzonderlijk operaproject op touw te zetten, Satyagraha of ‘de kracht van de waarheid’, geïnspireerd op de gelijknamige opera van Philip Glass.
Wij, de leerlingen, werden al vanaf de bekendmaking van het project warm gemaakt om hieraan op welke manier dan ook deel te nemen. De interesse voor het operaproject werd bovendien aangewakkerd doordat alle leerlingen van SFI de kans kregen om een bezoek te brengen achter de schermen van de Opera van Gent. Een aantal vijfde- en zesdejaars gingen ook nog eens naar ofwel de balletvoorstelling ‘Giselle’ ofwel de dansopera ‘Satyagraha’, waar heel het gebeuren op gebaseerd is.
Sinds midden september begonnen we met een 90-tal enthousiaste muzikanten, zangers, dansers, decorbouwers, acteurs en actrices van het eerste tot het zevende jaar aso, tso en bso (uit 32 klassen!) naarstig te repeteren voor wat ongetwijfeld voor elk van ons een unieke ervaring zou worden. De repetities vonden afwisselend plaats op woensdag van 12.30 tot 15.00 uur en vrijdag van 16.15 tot 18.00 uur. Anders dan voorgaande producties in het kader van het Nederlands toneel werd dit jaar geopteerd om zonder welomlijnd script te werken. Hierdoor bestonden de repetities uit improvisaties, weliswaar nauw gerelateerd aan het onderwerp, namelijk geweldloos verzet en vreedzaam protest. Later zou dan uitgemaakt worden door de regisseurs, mijnheer Van Eycken (verbonden aan de opera zelf) en mijnheer De Smet, welke scènes er effectief in de voorstelling gebruikt zouden worden. Ondertussen, ruim een maand voor de première, begint de voorstelling stilaan haar uiteindelijke vorm aan te nemen.

Zoals eerder vermeld zullen leerlingen en collega’s ook fungeren als zangers, orkestleden, dansers en decorbouwers. Op dit punt van de voorbereidingen worden de grenzen van de verschillende disciplines overschreden. De muziek die jullie in de voorstelling zullen horen, is van de hand van meerdere artiesten. Zo wordt onder meer muziek gebruikt van Louis Neefs en van ‘Les Misérables’, de sociale roman van Victor Hugo uit 1862. Daarnaast klinkt er in de opera een aria van Rossini, maar evengoed is er streetart met rap en beatbox! Tijdens deze mix van instrumentale en vocale muziek bewegen onze dansers zich op creatieve choreografieën.

Thibo De Bock, 6EMT

n.v.d.r.
Heeft Thibo jullie overtuigd?
Haast je, de tickets vliegen de deur uit!
Je kunt ze bestellen via https://tinyurl.com/operaproject2019