Kennismakingsdagen

Kennismakingsweek, eind januari elk jaar opnieuw met een stip op de kalender!
Van dinsdag 22 tot en met maandag 28 januari kon je er niet naast kijken: dwarrelende sneeuwvlokjes, enthousiaste ambassadeurs, nieuwsgierige bezoekers, gedreven leerkrachten, veel warme aandacht, … Kortom hartelijk welkom op SFI dat in al zijn pracht lag te blinken onder een winters sneeuwtapijt.

Tijdens de kennismakingsdagen van dinsdag 22 tot en met maandag 28 januari ontvingen we de leerlingen van het zesde leerjaar van volgende scholen: Sint-Gregoriuscollege Gentbrugge, Sint-Elooischool Merelbeke, SFB Melle, Sancta Maria Gentbrugge, O.L.V. Visitatie Bottelare, VBS De Bloesem Moortsele, GBS Melle, SVS Melle en Sint-Michielsschool Merelbeke. Samen goed voor een kleine 400 bezoekers. Vooraf werd naar de interesse van deze nieuwsgierige twaalfjarigen gepolst. Het kostte heel wat puzzelwerk om elk van hen drie vakken uit hun top 7 aan te bieden. De leerlingen van het zesde leerjaar vinden het superleuk om bij onze eerstejaars in de klas te zitten en de lessen hier mee te volgen Zo ervaren ze de realiteit van het middelbaar. Dat is helaas niet altijd mogelijk. Gelukkig kunnen we dan een beroep doen op veel enthousiaste leerkrachten die een extra les geven aan de bezoekers. De collega’s van de eerste graad zetten allemaal hun beste beentje voor met als resultaat heel veel blije gezichtjes. Het loont absoluut de moeite, want vele toekomstige eerstejaars duiden op het evaluatieblaadje aan dat ze graag naar SFI willen komen.

Je kon het voelen, horen, proeven, … in de lokalen van het eerste jaar: leerlingen produceerden het geluid van zachte tot harde regen en zelfs dondervlagen; ze onderzochten de kenmerken van verschillende steensoorten; ze maakten zelf gedichten in het Frans of het Nederlands; ze gingen proefondervindelijk aan de slag en ontdekten dat in warm water suiker sneller oplost dan in koud water; ze kregen tips om gevoelens en emoties op papier uit te drukken; ze knipten en plakten een lentecollage; ze lieten zich vangen in het net van de vierhoeken en probeerden van elke bijzondere vierhoek de typische kenmerken te ontdekken. Sommige bezoekers verwachtten post uit Wallonië. Helaas liet de postbode die dag op zich wachten en konden ze tellend in het Frans een tekening ontplooien en lotto spelen met de getallen in de Franse krant. In een andere klas werden de maanden van het jaar op een speelse Franse manier aan bord gebracht. Uiteraard was ook ICT een veelgevraagd vak. Wat een geluk dat A114 groot genoeg is om iedereen zelf ook aan de computer te laten werken. Heel wat leerlingen slaagden ook voor hun eerste les Latijn: ze leerden een eerste werkwoord vervoegen, een stukje tekst lezen en begrijpen. Jammer dat een fotograaf enkel statische beelden en geen geluidsfragmenten kan opnemen.

Hopelijk hebben we deze leerlingen van de basisscholen geholpen in hun zoektocht naar de juiste school en richting voor hun middelbare schoolcarrière. Hartelijk dank voor het vele enthousiaste werk dat deze week onvermijdelijk meebrengt.

Liesbeth Verholen, verantwoordelijke onthaal