Gedichtendag

Op donderdag 31 januari 2019, de laatste donderdag van januari, begon de poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. De week start traditioneel met Gedichtendag. Het thema dit jaar was ‘vrijheid’. Een ruim begrip waarbij het woord vrijheid niet altijd letterlijk in het gedicht geschreven staat, maar de sfeer van het gedicht het gevoel van vrijheid oproept.

Tom Lanoye schreef het poëziegeschenk van 2019 met als titel ‘Vrij – Wij?’

Rutger Kopland, een Nederlandse dichter, schreef ooit dit doordenkertje: ‘Het woord is niet aan de dichter, maar aan de gedichten.’

Een Nederlands onderzoek bewijst dat poëzie die je zomaar ergens tegenkomt langer in je hoofd blijft hangen. Denk maar aan posters in openbare ruimtes, poëzie op muren of stoeptegels, een gedicht voorgelezen tijdens een huwelijksviering, in een tv-programma … De sociale media zijn zeer in trek om (zelfgeschreven) gedichtjes te posten. Mensen willen hiermee uitdrukken hoe ze zich op dat moment voelen. Er bestaat zelfs Spotify Poetry … Allemaal tekens dat poëzie allesbehalve oubollig is.

Ook op SFI kwamen onze leerlingen ‘zomaar ergens’ gedichtjes tegen. Er hangen posters op muren en vensters op school en in de mediatheek liggen heel wat dichtbundels. We hebben onze leerlingen uitgenodigd om ervoor open te staan en, wie weet, er misschien zelfs van te genieten … Poëzie kan een medicijn tegen een vermoeide geest zijn. Zij draagt de kracht in zich om iemand blij te maken, maar eveneens om te troosten in minder vrolijke dagen.

Tijdens de lessen werden gedichtjes voorgelezen of werd rond poëzie gewerkt. Leerlingen mochten hun creativiteit de vrije loop laten …

Marleen De Jaeger, verantwoordelijke mediatheek

Gedichtendag wordt Stiftdichtendag!

Op Gedichtendag experimenteerden wij, de leerlingen van 3 aso, met stiftdichten: saaie krantenartikelen over de actualiteit toverden we met dikke alcoholstiften om tot kunstzinnige, grappige of emotionele gedichten. Het is een originele manier om onze creativiteit de vrije loop te laten en in de les Nederlands vakoverschrijdend te werk te gaan. Want het vak Nederlands is veel meer dan spelling, leesvaardigheid en spreekopdrachten! Enkele voorbeelden van onze spitsvondigheden vinden jullie hier!

Gilles Van Dycke, 3We
Elias Mornie, 3We
Douwe Demetter, 3LB

Klik op de tekening om te vergroten.

Hobby-elfje

De leerlingen van 1B schreven via een stappenplan een hobby-elfje of een elfje over een dier naar keuze. Nadien verwerkten ze hun elfje tot een kalligram.

Hoekenwerk

De leerlingen van BVL kozen via hoekenwerk voor verschillende creatieve poëzie-opdrachten:

  1. le coin des prénoms et des vêtements
  2. le coin des prénoms et des parties du corps
  3. un elfe en calligramme
  4. le coin rappeur

Geniet van hun leuke vondsten!

Iker & Sefacan, 2BVL
Silke Dierickx, 2BVL

Klik op de tekening om te vergroten.

Vrijheid
Een punt. Een vraagteken? Een uitroepteken!
Alle soorten tekens op je blad
in combinatie met alle woorden door je ogen bekeken.
Zo een gevoel heb ik nog nooit gehad.
De woorden schreeuwen het uit
en de zinnen laten een traan.
Hup ga maar vooruit
zo kan je naar het volgende hoofdstuk gaan.
De tijd lijkt te stoppen
je geest is eindelijk vrij.
Een zalig gevoel blijkt in je lichaam te poppen.
Ja, eindelijk is het rustig in mij

Anouk Stevens, 5MTWe