Vredesconcert

Begin november hebben de leerlingen van het seminarie Melle³ samen met Franse en Duitse leeftijdsgenoten een volledige week het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Exact 100 jaar na het neerleggen van de wapens bezochten ze de Westhoek en legden ze een prachtige bloemenkrans neer tijdens een beklijvende Last Post-ceremonie. Een bezoek aan het Europees Parlement moest hen bewust maken van het belang van samenwerking tussen de Europese landen. Als apotheose van het internationaal project palmden de leerlingen samen met een honderdtal volwassenen uit de drie zustersteden het podium in tijdens een groots vredesconcert in Studio M in Melle. Het werd een ongeziene avond waar het publiek tot tranen toe werd beroerd en menig Mellenaar nog lang over zal praten. Alle bezoekers waren vol lof over de vredestekst die de leerlingen in zowel het Nederlands, het Duits als het Frans zelf geschreven hadden op de melodie van de Negende Symfonie van Beethoven. Onze school laat met dit project meer dan eens zien dat ze vleugels geeft aan talenten.

Samenleven als gemeenschap, zo versterken wij geluk

Ofte de openingszin van een alternatieve tekst op het Europese volkslied. De ‘ode aan de vreugde’ kreeg ook een Duitse en Franse strofe. Beethovens 9de klonk op zaterdag 10 november meermaals: ’s middags als een flashmob in de Sint-Niklaaskerk en ’s avonds op het vredesconcert in studio M.

De herdenking van het eeuwfeest van de wapenstilstand van Wereldoorlog I is op SFI niet zomaar gepasseerd. Samen met hun begeleiders werkten veertien leerlingen van de hoogste graad op het SFI een programma uit voor een zesdaags bezoek. De gasten uit het Gymnasium uit Melle in Niedersachsen en het Lycée Desfontaines uit Melle in het departement Deux-Sèvres sloten zich bij ons aan. Vijfenveertig leerlingen trokken door Vlaamse velden en bezochten de dodenakkers Tyne Cot, Saint-Charles de Potyze en Langemark. Ook de land-art-installatie ComingWorldRememberMe in het provinciedomein De Palingbeek en haar 600 000 stille getuigen passeerden de revue. Van het niemandsland ging het naar het museum in Passendale. Tijdens de Derde Slag om Ieper in 1917 sneuvelden er meer dan honderdduizend Britse en Duitse militairen in een uitzichtloze strijd die maanden duurde. Vooral in het Brits Gemenebest is Passendale een begrip geworden. Evenzeer een begrip is de Last Post aan de Menenpoort waar drie leerlingen – één uit ieder Melle – enkele dagen voor de prominenten tijdens de ceremonie de mooiste krans neerlegden. Leerlingen uit het eerste leerjaar B hadden de bloemenkrans gemaakt samen met floriste – en jarenlang gewaardeerde collega op SFI – Rita Van Gansbeke.

In Brussel bezocht de groep het Europees Parlement, gegidst door de jonge Europarlementariër Tiemo Wölken uit Osnabrück, een gouwgenoot van de Duitse gasten. Een wandeling door het Europees kwartier langs het kantoor van president Tusk en het Berlaymontgebouw van de Commissie werd afgesloten in het spectaculaire ‘parlementarium’ museum.

Tussendoor gidsten SFI-leerlingen hun anderssprekende leeftijdsgenoten door de Brusselse binnenstad en het historisch hart van Gent, werd er gerepeteerd in de kapel, maakten de SFI-leerlingen een volgende krans met Rita (of was het nu omgekeerd?) en volgde een generale repetitie in studio M.

Klaar voor het vredesconcert op zaterdag. Het lef van de Franse groep om met zeventien zondagszangers het broze ‘Le soldat’ te brengen maakte indruk. De groep leerlingen ging gretig op in een massakoor geflankeerd door verbroederde Melse koren. Het voortouw werd genomen door het lokale Pojedu onder de vleugels van Mieke D’Hondt. Samenzang bij het vredeslied van de leerlingen en een machtig meerstemmige versie van Leonard Cohens ‘Hallelujah’ sloten de op piano begeleide zangstonde af.

Eindelijk 11 november. Genieten van het galmende Duitse koor ‘die Petrikantorei’ in de Martinuskerk. Ceremonieën voor burgerslachtoffers en soldaten, tekenen van erkentelijkheid voor op het Melse kerkhof begraven Franse vlootfuseliers. Een laatste foto aan het monument van deze ‘Fusiliers Marins’, met de krans in het midden. Reikhalzend uitkijkend naar een volgende samenwerking.

Het bezoek in België was het slotstuk van het project ‘Regards croisés des jeunes Mellois sur la Première Guerre Mondiale’ – waarbij leerlingen uit verschillend perspectief naar Wereldoorlog I keken. Het begon in 2014 in België en werd in 2015 in Duitsland en in 2016 in Frankrijk voortgezet. Het ‘deutsch-französischen Jugendwerk’ koos het project uit voor het programma ‘100 projecten voor de vrede’ en ondersteunde het financieel.

Stijn Duhamel en Jan-Frans Dellaert, begeleidende leerkrachten

1/18
2/18
3/18
4/18
5/18
6/18
7/18
8/18
9/18
10/18
11/18
12/18
13/18
14/18
15/18
16/18
17/18
18/18

«
»