Operaproject: ‘De kracht van de waarheid’

SFI gaat volgend schooljaar in zee met Opera Ballet Vlaanderen! Met een knipoog naar de productie Satyagraha van Philip Glass bereiden leerlingen en collega’s een muzikale opvoering voor rond geweldloos protest en burgerlijke ongehoorzaamheid. Het hoogtepunt worden twee livevoorstellingen van SFI in de Opera Gent op 15 en 16 maart 2019!

We koppelen dit operaproject aan een ander groots evenement op onze school: de herdenking van het einde van de ‘Groote Oorlog’. Een veertigtal leerlingen uit onze zustersteden ‘Melle Frankrijk’ en ‘Melle Duitsland’ zullen samen met onze leerlingen en Pojedu (koor van Melle) o.a. een gelegenheidskoor vormen tijdens een multimediale happening in november 2018!
De link met ons operaproject is niet ver te zoeken: ‘Satyagraha’ verwijst naar ‘De kracht van de waarheid’ van Mahatma Gandhi. Kunnen onze jongeren van vandaag het pad van Mahatma Gandhi volgen tegen de misstanden in de wereld? Zijn wereldbranden zoals WO I ‘de verkeerde waarheid’ of de katalysator van nieuwe inzichten?
De volgende maanden zullen de leerlingen van SFI ‘hun waarheid’ proberen te vinden en te verbeelden via muziek, theater, dans en decor, en dit met de professionele ondersteuning van leerkrachten en coaches van Opera Ballet Vlaanderen. Niet alleen in workshops maar ook tijdens uitstappen zullen we met hen ook proberen om bruggen te slaan in onze eigen omgeving en in onze diverse maatschappij …

Het samenwerkingsproces met Opera Ballet Vlaanderen is eigenlijk al volop aan de gang: heel veel klassen bezochten dit schooljaar het Gentse operagebouw achter de schermen, andere klassen zullen dit nog doen in september.

Een symbolisch startschot van ons operaproject werd begin mei gegeven met een flashmob. Twee jonge operazangeressen, Judith Temmerman en Franches Dhont, vielen de klassen letterlijk binnen en verrasten onze leerlingen en collega’s met een korte, maar zeer indrukwekkende aria. Tijdens de pauze van 10 uur kon de hele speelplaats nog eens de twee jonge dames aan het werk zien en meegenieten van enkele fantastische operamelodieën onder begeleiding van de pianist Martijn van Sas.
De toon is nu letterlijk en figuurlijk gezet! Nu is het aan jullie, collega’s en leerlingen van SFI, om met jullie talenten dit project verder vorm te geven en grenzen te verleggen op heel veel vlakken!

Els Cornelis, namens de werkgroep ‘Operaproject’

1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6

«
»