Nederlands toneel – Het experiment

Op 20 en 21 april was het weer zover: de jaarlijkse opvoeringen van het Nederlands toneel. Dit jaar stond het stuk in het thema van suspense en mysterie. Het experiment bracht een mix van komische taferelen, bewegingstheater, muziek en dans. Leerlingen van het eerste tot het zesde jaar aso, tso en bso gaven het beste van zichzelf, alsook enkele moedige leerkrachten die mee acteerden, dansten of muziek maakten. Ook achter de schermen – bij het decorteam en bij de techniek – werkten de leerlingen en leerkrachten op hoog niveau.

Het resultaat mocht er zijn. Met opnieuw twee uitverkochte zalen bewijzen de leerlingen van SFI dat samen theater maken een ongekende waarde heeft. Niet alleen om je talent te tonen, maar ook – en misschien vooral – om blijvende herinneringen aan mooie vriendschappen te bewaren.

Volgend jaar is er geen Nederlands toneel op school, maar vind je ons terug op de scène van de Vlaamse Opera. Alvast nu al van harte welkom op die unieke voorstellingen.

Joris De Smet, leerkracht

Al vier jaar is er op SFI schooltoneel. Al vier jaar staat een enthousiaste groep klaar van acteurs, dansers, decorbouwers, muzikanten en een heel team achter de schermen. Al vier jaar wordt van een regisseur verwacht dat hij de hectische en energieke bende tot één geheel kan laten schitteren op het podium. Al vier jaar lang lukt dat (met de hulp van regieassistenten). We groeiden en bloeiden de voorbije vier jaar samen uit tot een hechte familie. Elk jaar kwamen we als groep voor een nieuwe uitdaging te staan. In mijn geval telkens een nieuw karakter waarin ik me helemaal moest inleven. Gelukkig blijkt niets onmogelijk te zijn. We brachten sprookjes, beleefden een James Bondverhaal, kwamen bij een familie die op mysterieuze wijze nog bij hun oma op zolder verbleef – ook al waren ze al dood – en tot slot merkten we dat onze school een toekomst vol zombies te wachten staat. We maken zoveel plezier en leren heel wat (zoals heel lang stilzitten en zwijgen als een boomnimf ;p). Ik ben oprecht blij dat ik kan zeggen dat ik volgend jaar weer deze geweldige ervaring kan meemaken.

Lore De Smedt, 4WeA

1/5

Ik heb voor het tweede jaar op rij meegedaan met toneel. Deze keer heb ik ook geacteerd en ik moet zeggen: het was GEWELDIG! Net als vorig jaar bij muziek heb ik veel bijgeleerd, maar vooral heel veel plezier gehad!
En dat begint al van bij de start. Iedereen is keiblij om elkaar terug te zien en iedereen heeft natuurlijk zeer veel zin in het optreden!
Na een lange repetitieperiode breekt dan eindelijk de avond van de voorstelling aan. Eerst moeten we ons laten schminken: zalig! Dat is voor mij even een momentje van rust. Spannend als je naar de spiegel gaat en ziet hoe mooi de leerkrachten je hebben gemaakt! 🙂
Dan gaan de deuren open en de mensen mogen binnen. De stress begint te komen … Maar zodra je op dat podium staat, verdwijnt die helemaal! Zeker als op het einde het besef komt: wauw, alle mensen hebben naar mij geluisterd en gekeken EN dan applaudisseren ze ook nog eens! Een onbeschrijfelijk gevoel!
Het was zeker geen gemakkelijke rol. Mijn twee zussen en ik hebben bijna heel het optreden lang op het podium gezeten. Belastend voor onze rug, maar zo konden we wel heel de tijd meegenieten en het publiek goed in de gaten houden 😉 En genieten heb ik zeker gedaan! Dus, op naar volgend jaar!

Maya Braeckman, 3EA
2/5

Toneel was echt een supertoffe ervaring! Je leert er megaveel bij en je leert mensen kennen uit verschillende jaren.
Doorheen het jaar repeteren we wekelijks en dat schept een band. Het was zeker een superleuke groep!
De leukste momenten waren de voorstellingen zelf. Achter de coulissen zit iedereen grappen te maken, samen te stressen en natuurlijk te genieten!
De grappigste momenten waren de bloopers tijdens de repetities. Dan kon je buikpijn krijgen van het lachen 😉
Ik kijk al uit naar volgend jaar!

Runa Akbari, 2LB
3/5

Ik vond het superleuk om te dansen. Ik heb goed leren dansen en heb alles van heel dichtbij meegemaakt. Ik vond ook dat de leerkrachten goed kunnen dansen. Ook de zangers en zangeressen zongen mooi. De make-up was supercool. De mensen die kwamen kijken, waren vriendelijk en de drank was lekker.

Channel, 1B
4/5

Ik vond het een heel leuke ervaring en ga volgend jaar weer meedoen! De optredens waren heel leuk om te doen. Ik heb veel bijgeleerd, bijvoorbeeld om danspasjes groot uit te voeren. Ik vond het spannend om op het podium te staan. De dansers waren heel lief voor elkaar, het was een leuke groep!

Silke, 1B
5/5

«»