Uitwisselingsproject met Zuid-Afrika

Ons uitwisselingsproject was voor iedereen een onvergetelijke ervaring. We hebben niet alleen de prachtige cultuur van Zuid-Afrika mogen leren kennen, we zijn er als groep hechter geworden en we kunnen nu zeggen dat we goede vrienden hebben aan de andere kant van de wereld. Twee weken lang stond onze agenda propvol met toffe activiteiten. Op safari met het gastgezin, naar Kaapstad gaan, ziplinen …

Een activiteit die waarschijnlijk de meesten zal bijblijven, is het helpen bouwen en decoreren van een kleuterschooltje. Het schooltje was gebouwd met het geld dat wij hadden ingezameld via onder andere een wijnverkoop. Het gaf ons veel voldoening toen we zagen wat voor positieve invloed we hadden op de kinderen. Daar maakten we helaas ook kennis met de armoede waarin sommige Zuid-Afrikanen moeten leven. Nadat we daar de muren hadden beschilderd en een moestuin aangelegd, waren we heel blij dat we toch een verschil hadden kunnen maken.

Groep leerlingen zit in klaslokaal

Ook de verschillende kuijers waren altijd een belevenis. We leerden elkaar dansen of we aten samen, altijd supergezellig. Zo leerden we elkaar heel goed kennen en werden we langzaamaan een hechte groep.

29 maart was een datum die de adrenalinejunkies onder ons met stip in hun agenda hadden aangeduid. We vertrokken namelijk die donderdag samen met onze Zuid-Afrikaanse matches op excursie naar Magaliesberg, waar we gingen ziplinen. De buschauffeur liet ons aan den lijve ondervinden wat ‘African time’ inhoudt door eerst verkeerd te rijden en ons daardoor anderhalf uur te laat af te zetten op onze bestemming. Gelukkig lieten we dit niet aan ons hart komen en was de sfeer in de bus opperbest, en met luidkeels meegezongen/gebrulde schlagermuziek kon onze dag alvast niet meer stuk. Toen we uiteindelijk aankwamen, werden we in verschillende groepjes onderverdeeld, waarna we per acht in een open jeep op weg gingen naar de plaats waar we aan ons avontuur in de hoogte zouden beginnen.

Leerlingen met helm en handschoenen aan

Na een korte wandeling bereikten we het eerste platform en … daar gingen we dan. Eén voor één zoefden we door de lucht boven de prachtige Zuid-Afrikaanse natuur. Eventuele zenuwen verdwenen als sneeuw voor de zon terwijl we zipline na zipline deden. Veel te snel bereikten we het laatste platform en moesten we afscheid nemen van onze prettig gestoorde gidsen. Terug aan het gebouw wachtten een verkoelend zwembad en een heerlijke maaltijd ons op, waar we dan ook gretig gebruik van maakten. De tijd aan het zwembad vloog voorbij en al snel was het tijd om terug te keren naar Midstream. Ongetwijfeld was deze dag niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een hoogtepunt.
Het weekend, aka. de wegnaweek, bracht iedereen met zijn gastgezin door. Verschillende leerlingen trokken naar het wereldberoemde Krugerpark, waar ze op safari op zoek gingen naar de Big Five. Anderen gingen dan weer op weekend naar Pilanesbergen, een prachtig natuurreservaat, en nog anderen genoten van de Zuid-Afrikaanse zon in Sun City, waar er met een waterpretpark, een labyrint, een bowling en een spelletjeshal altijd wel iets te beleven was.
Op maandag 2 april keerden we, met nieuwe vriendschappen en prachtige herinneringen op zak, terug naar Midstream. Daar hadden we onze koffers nog maar net uitgepakt, toen we ze al opnieuw moesten pakken om aan de volgende etappe van onze reis te beginnen.
Want op dinsdag 3 april moesten we in het holst van de nacht opstaan; enkele uurtjes later zaten we kilometers hoog in de lucht op weg van Johannesburg naar Kaapstad. Eén powernap later landden we op het vliegveld van een van de mooiste steden op deze aardbol. De gids stond ons op te wachten en bracht ons het goede nieuws dat er, uitgerekend die dag, geen wolkje aan de lucht was. Dat betekende dus een ideale dag om Kaapstad vanop de Tafelberg te bekijken.

Wegwijzers met afstand tot verschillende grote steden in de wereld

Op onze tweede dag in Kaapstad vertrokken we met een bus naar Houtbaai. Hierna reden we met de bus naar het meest zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika: Cape Point. Te voet naar boven en genieten van een adembenemend uitzicht: wat heb je nog meer nodig voor een perfecte dag?
De volgende dag verbleven we op de wijnplantages in Stellenbosch, waar we enkele drankjes mochten proeven. Buiten de overheerlijke wijn kregen we ook een koude schotel vol Afrikaanse lekkernijen.
Vrijdag 6 april vlogen we na nog een korte activiteit terug naar Johannesburg.
Na nog één dag bij het gastgezin was daar dan uiteindelijk het ogenblik aangebroken waarvan niemand wilde dat het zou komen: tijd om afscheid te nemen. Na een laatste voormiddag bij onze vrienden werden we om 12 uur verwacht op school voor een afscheidsceremonie. Hierna reden we naar de luchthaven. Vele traantjes vloeiden en vele knuffels werden gegeven. Foto’s werden genomen en handen werden geschud. Dit was het einde van ons Zuid-Afrikaanse avontuur.

Vraag aan eender welke deelnemer wat hij of zij ervan vond, en iedereen zal bevestigen dat deze reis een immense indruk op hen heeft gemaakt. In Zuid-Afrika zagen we de mooie natuur en gebouwen, maar ook de keerzijde van de medaille. We zagen de nasleep van de apartheid, de sloppenwijken en de zwervers. Dit zullen we nooit vergeten. We mogen zeggen dat we als andere mensen uit dit project zijn gekomen. Dit is waarom we aan alle twijfelaars en jongere leerlingen willen zeggen dat die twijfel overbodig is. Wat je daar zal doen en zien, is wat je maar één keer in je leven doet, wat je maar één keer in je leven ziet. Het is een ervaring waar je U tegen kan zeggen. We wensen iedereen toe dat hij/zij mee mag en we hopen dat jullie, net als wij, een onvergetelijke ervaring hebben.

Annelies Mels, Jaro Demetter en Lone De Mulder