Infoavond cyberpesten

Op maandag 19 februari organiseerde de ouderraad SFI, samen met SFB en de Gezinsbond Melle, een infoavond: ‘Veilig online – cyberpesten – sexting’.

F. Vanhuffel, onze spreker, bracht ons heel wat bij over deze thema’s. Cyberpesten is een vorm van pesten waarbij pesters herhaaldelijk gebruikmaken van sociale media. De pestkop waant zich veilig omdat hij niet rechtstreeks geconfronteerd wordt met zijn slachtoffer. Het is meestal anoniem en onzichtbaar voor anderen. Algauw krijg je een sneeuwbaleffect omdat iedereen berichten gaat delen met elkaar. Pesters verspreiden kwetsende, bewerkte beelden of roddels. Uitsluiting en blokkeren, screenshots nemen en ongevraagd doorsturen komen vaak voor. Cyberpestgevallen gebeuren dikwijls binnen dezelfde school. Als ouder ben je je niet steeds bewust van het feit dat je kind gepest wordt op internet.

Wat kan je als ouder nu doen?

Leer jouw kind een goed internetgedrag aan. Maak het thema cyberpesten thuis bespreekbaar. Neem je kind serieus en luister bij problemen. Als je kind slachtoffer is, verzamel bewijsmateriaal en breng eventueel politie, Child Focus, de school of het CLB op de hoogte.
De infoavond gemist of wil je graag nog eens terugkijken? Alle info (de presentaties) vind je op www.veiligonline.be

Michèle Van Tomme, voorzitster ouderraad