Rode viool

In de week van maandag 15 tot vrijdag 19 januari gingen 120 tweedejaars op bezoek bij vioolbouwer Dirk Biesemans uit Melle. Ze ontdekten er de knepen van het vak en hoorden tot hun verwondering dat ambachtelijk vioolbouwen nog nooit zo populair was bij de jeugd!

Cremona voorjaar 1681 … Niccolo Busoti legt de laatste hand aan een viool voor zijn zoon. Na een dramatische wending scheiden de wegen van de viool en de Busoti’s zich. De inmiddels Red violin start een zwerftocht en begint haar eigen muzikale leven te leiden … meeslepend maar hysterisch! Violisten en hun muziek voeren haar achtereenvolgens naar Wenen 1735 … Oxford 1876 … Shangai 1963 … Montreal 2000 …
In 2018 volgt de ultieme ontknoping …

Melle … In de stormachtige tweede week van januari gaan zo’n 120 tweedejaars op werkbezoek bij vioolbouwer/luthier Dirk Biesemans te Melle. Slechts 700 meter scheiden hen van de oplossing van het mysterie rond de rode viool! Ze zijn danig onder de indruk van de technische en muzikale capaciteiten van de bouwer. Hij toont ons houtsoorten als esdoorn, dennenhout, ebbenhout en pernambuco en bijna raken we verstrengeld in een sliert paardenhaar uit Mongolië. Fijne lijnolie, harde harsen en kleurige kleurstoffen vormen de beschermende eindlaag van de viool. Tussendoor speelt Dirk met virtuositeit Eine kleine Nachtmusik van Mozart en de winter uit De vier jaargetijden van Vivaldi. Toch blijft ook hij koeltjes en geheimzinnig doen rond de laksamenstelling van zijn collega Busoti …
In de derde week van januari valt eindelijk het doek over The Red Violin.

Om jullie niet verder in spanning te laten: je mag het altijd vragen aan een tweedejaarsleerling.

Steven Lecompte, leerkracht MO en filmfan