Robots

Van 14 tot 20 december sloegen de leerlingen van 1B, 2BVL en al hun leerkrachten de handen in elkaar voor een heus robotproject.

Op donderdag 14 december trokken onze twintig leerlingen samen met enkele leerkrachten naar de Gentse binnenstad om in het Design museum te genieten van de tentoonstelling ‘Hello, Robot’.
Een enthousiaste gids loodste ons door de wereld van design en liet ons nadenken over de relatie tussen mens en machine. Welke rol spelen robots en machines nú al in ons leven en hoe zal dat in de toekomst evolueren? We konden dromen over een robot die ons huiswerk maakt of onze tanden poetst … Ook een knuffelrobot als huisdier sprak tot de verbeelding.

Na een lekkere en gezellige lunch in de Parnassuskerk – een voormalige franciscanenkerk die nu gebruikt wordt als concertzaal en restaurant – zetten we koers naar de Sint-Baafskathedraal. Daar hangt tijdelijk het skelet van Leo, een blauwe vinvis die twee jaar geleden aanspoelde in de Gentse haven. Met deze indrukwekkende verschijning sloten we de eerste dag van deze projectweek af.

Het was een heel leuke week!

Ik vond het fijn om met 2BVL samen te werken.

Het was een superleuke week. En het museum was supertof!

De dagen daarna gingen de leerlingen met hun leerkracht plastische opvoeding aan de slag. Ze brainstormden over soorten robots, speciale functies en eigenschappen, diverse materialen … Na het maken van enkele schetsen gingen ze daadwerkelijk aan het knutselen. Met papier, karton, aluminiumfolie, blikjes, plastic dopjes en kurken creëerden onze ijverige leerlingen prachtige kunstwerken. In de les techniek werden lampjes geïntegreerd zodat de ogen van de robot konden oplichten.

Tijdens de les Nederlands werkten de leerlingen een spreekoefening uit zodat de robots op dinsdagvoormiddag plechtig konden worden voorgesteld aan de directie, de graadcoördinator en nieuwsgierige ouders. De leerlingen van 2BVL lieten hun robot bovendien figuurlijk tot leven komen in een zelfgeschreven fantasieverhaal met hun creatie in de hoofdrol. Iedereen luisterde geboeid.

De leerkrachten godsdienst en mavo bekeken met de leerlingen de film Inside Out, een animatiefilm waarin gevoelens voorgesteld worden als mensen en het controlepaneel van een elfjarig meisje besturen. Een interessante nabespreking volgde …

Zowel de leerlingen als de leerkrachten kijken positief op deze projectweek terug. We zijn heel trots op wat onze leerlingen gedurende deze dagen gerealiseerd hebben en dromen nu al van een opvolger eind maart.

Griet Van de Poele, leerkracht

Ik vond het leuk om het robotmuseum te bezoeken en daarna te gaan eten in een kerk die nu geen kerk meer is.
Dan mochten we beginnen met het echte werk: de robots maken. Dat was super met 2BVL.

20171214 Robotproject 1B/BVL