Middelheimpark

Op dinsdag 17 oktober mocht elke leerling van 5 aso zich voor één namiddag een professionele fotograaf wanen in de beeldentuin van het Middelheimmuseum, een prachtig openluchtmuseum met een indrukwekkende collectie sculpturen in Antwerpen.
’s Middags eerst nog eventjes genieten van een picknick onder de mooie herfstzon en dan met de smartphone of het fototoestel in aanslag op zoek naar de mooiste beelden…

Begin oktober werd de uitstap naar het Middelheimpark voorbereid in de lessen esthetica. In kleine groepjes werd er gediscussieerd over de volgende vragen: Welke beelden in het Middelheimpark zijn zeer origineel en verrassend? Welk abstract beeld staat zeker in onze top drie? En welk figuratief beeld bevalt ons het meest?
Met enkele favoriete beelden in gedachten en met behulp van de app van het Middelheimpark stippelde elk groepje op deze manier zijn route uit, zodat men geen tijd moest verliezen met ‘kaartlezen’ op de dag zelf.

De uitdaging was drievoudig. Elk groepje moest eerst proberen om originele of ludieke ’totaalopnames’ te maken waarbij zowel beeldhouwwerk als leerling te zien waren. Nadien was het de bedoeling om zich toe te leggen op het fotograferen van close-ups van kunstwerken. Hoe meer men rekening kon houden met licht- en schaduwwerking, met kleurcontrasten of een speciaal standpunt, hoe beter de foto kon worden!
Zorgen voor een origineel concept waarbij alle foto’s gebundeld werden, was misschien wel de moeilijkste opdracht.

Als leerkracht werd ik enorm verrast door de mooie foto’s die de verschillende groepjes maakten en doorstuurden!
Hieronder kunnen jullie een groot aantal foto’s bekijken.

20171122 Midelheimpark

Ik raakte niet uitgekeken op de vele stripverhaaltjes, gedichtjes en humoristische tekstjes die de leerlingen bijna letterlijk rond de beelden schreven.
Echte pareltjes zijn de volgende twee heel creatieve voorbeelden:

Hopelijk kunnen jullie ook genieten van dit artistieke intermezzo?

Els Cornelis, leerkracht esthetica