Europadag

Vrijdag 1 december stond in het teken van ‘De Europese Unie’ voor vijftien leerlingen van 6 aso en 6 tso. Na een geleide wandeling door de Europese wijk in de voormiddag, werden ze rond 14 uur ontvangen door niemand minder dan Didier Reynders in het Egmontpaleis. Als minister van Europese Zaken had hij het evenement Europa: daar praten we over georganiseerd om met een paar honderd jongeren in debat te gaan. De werktitel van deze dag werd misschien niet helemaal in de praktijk omgezet, maar toch vonden onze leerlingen dit dagje in Brussel de moeite waard.

Egmontpaleis

Egmontpaleis gefotografeerd door Vincent Comeyne uit 6AIT

Op vrijdag 1 december trotseerden wij de vrieskou om naar de Europadag in Brussel te trekken. In de voormiddag ontdekten wij onder leiding van een gids de prachtige architectuur en imposante gebouwen van de Europawijk. Na de middag verkenden we met een andere ervaren gids het Egmontpaleis in hartje Brussel. Verschillende diensten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn in het Egmontpaleis gevestigd. Het gebouw bleek letterlijk ook heel wat in huis te hebben. We gaven onze ogen de kost in het spectaculaire interieur, het leek wel alsof we we ons in het paleis van Versailles bevonden!
Nadien woonden we een hoorcollege bij van onze minister van Europese Zaken Didier Reynders. Hij behandelde onder andere de geschiedenis, de werking en het belang van de Europese Unie. Ook werd er aandacht geschonken aan een Facebookwedstrijd waarbij leerlingen op een creatieve manier duidelijk moesten maken wat de Europese Unie voor hen betekende. Jammer genoeg kwamen de meeste leerlingen in de vergaderzaal niet verder dan het afschaffen van de roamingkosten!
Via een applicatie konden we de minister enkele vragen te stellen. Wij hadden in de klas ons best gedaan om goede kritische vragen te formuleren. Jammer genoeg besliste de Franstalige assistente van mijnheer Reynders enkel eenvoudige en weinig doortastende vragen aan de minister voor te leggen… Daarop demonstreerde mijnheer Reynders uitgebreid hoe echte politici een vraag beantwoorden. Hij bleef maar rond de zaken heen praten zonder echt concreet in te gaan op wat gevraagd was.
We sloten de dag af met een selfiemoment met de minister wat voor vele leerlingen het hoogtepunt van de dag was!
Ondanks de minpuntjes kan ik terugblikken op een educatieve dag waarbij ik de hoofdstad van Europa heb kunnen ontdekken.

Michiel Van Lysebettens uit 6WEWI

Hoorcollege met Didier Reynders gefotografeerd door Vincent Comeyne uit 6AIT

De Europadag heeft mij zeker niet teleurgesteld. Toen we aankwamen op het Schumanplein, zagen we onmiddellijk de grootse gebouwen in de Europawijk. We stonden eerst even stil bij het monument van de slachtoffers van het terrorisme en begonnen dan aan een rondleiding, die ondanks de bittere kou heel aangenaam was. ’s Middags werden we ontvangen in het Egmontpaleis waar we ook werden rondgeleid en naar heel wat boeiende verhalen konden luisteren over de geschiedenis van het gebouw.
Als afsluiter van de dag was er een ‘debat’ met de heer Reynders. We kregen de dichtste plekken bij de minister, wat het al extra spannend maakte! Het debat heeft mijn politieke kennis naar een hoger niveau getild.
Wat ik wel leuk vond, is dat we quizvragen mochten oplossen via een app die helaas niet bij iedereen optimaal werkte… Op deze manier probeerde men het debat toch wat interactiever te maken, want verder bleef het bij een monoloog van de minister…
Op het einde van de namiddag volgde de fotosessie met Didier Reynders, en zetten we terug aan richting Melle.
Een toffe dag, rijk aan informatie!

Vincent Comeyne, 6AIT

Groepsfoto met Didier Reynders gemaakt door Mefail Shala uit 6 OMC

20171201 Europadag Brussel