Uitstap Volkssterrenwacht Armand Pien

Sinds een paar jaar is er een seminarie eerste graad (in realiteit van 1e tot 3e jaar) voor leerlingen die wat extra uitdaging kunnen gebruiken. Ze gaan per week twee uur aan de slag rond allerlei uiteenlopende thema's. Met een leerrijk bezoek aan de Volkssterrenwacht Armand Pien als inleiding op lessen rond astronomie ging het seminarie dit jaar van start. Eno Verdonck uit 3LB was een van de enthousiaste deelnemers aan deze uitstap.

Ons eerste project in het seminarie eerste graad dit jaar werd ingeleid door een bezoek aan de Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent. Het is een gebouw over astronomie en weerkunde, ook wel een thuishaven voor veel studenten. Samen met mevrouw Meirlaen sprongen we op de tram richting onze bestemming, liepen nog nét niet verkeerd en settelden ons uiteindelijk in een met- astronomische/aardrijkskundige-foto’s-en-attributen-bekleed kamertje.

Veel tijd om uit te blazen was er niet, want de gids van dienst bracht ons na een korte uitleg naar een ruim lokaal met vooraan een groot scherm. Daarop zou de volgende presentatie geprojecteerd worden en alsof het nog niet allemaal overweldigend genoeg was, werd die ook nog eens in 3D afgespeeld. Men vertelde uitgebreid over het zonnestelsel, maar we kwamen ook meer te weten over het klimaatprobleem. De verschillende animaties op het scherm zorgden voor een boeiende uiteenzetting.

20171003 Uitstap Volkssterrenwacht Gent

Met het klimaat en het weer in ons achterhoofd gingen we naar het dak van het gebouw. Daar kregen we wat meer informatie over hoe men de verschillende weeronderdelen meet: van een bekende digitale thermometer tot ’s werelds grootste barometer. (En het prachtige uitzicht op de stad was ook niet mis.) Omdat het best wel fris was, waren we stiekem blij toen we weer naar binnen mochten. De gids ging hier dieper op weerkaarten in, zowel de moderne als de iets vroegere. De naam van de sterrenwacht Armand Pien verwijst naar de eerste Belgische weerman die op televisie verscheen. De manier waarop hij zijn weerkaarten opbouwde, was ook best interessant om te zien. Toentertijd was dat namelijk met een stift.

Veel van de sterren hebben we helaas niet kunnen zien aangezien het half 12 in de voormiddag was. Maar ze zijn er wel elke woensdag om 20 uur te bewonderen. Toch was het een geslaagde uitstap en we krijgen de volgende weken de kans om ons nog verder te verdiepen in de astronomie. De bedoeling is dan ook dat we een onderdeel van onze uitstap voorstellen aan onze medeleerlingen. Tot nu toe was het al zeer leerrijk en ik ben benieuwd wat de komende weken ons nog zullen brengen!