Zuid-Afrika

Enkele leerlingen van het 5e jaar vertrekken deze paasvakantie naar Zuid-Afrika op een uitwisselingsproject. Daar zullen ze in gastgezinnen verblijven en ook werken aan een sociaal project. Lees de getuigenis van Johanna Buffel (5WEWI).

Ik ben een van de 16 leerlingen van SFI die mee mag op ‘uitruil’ met Midstream College in Zuid-Afrika. Midstream is een stad die tussen Pretoria en Johannesburg ligt. Tijdens de paasvakantie gaan we samen met 13 leerlingen van het Sint-Pietersinstituut naar Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikanen komen ons begin oktober twee weken bezoeken.

We spraken ondertussen al twee keer op een woensdagnamiddag af met de andere helft van de Vlaamse groep om er aan onze presentaties over Zuid-Afrika te werken, die we dan enkele weken voor ons vertrek op vrijdag 31 maart aan onze families voorstellen.
In november maakte ieder van ons al kennis met zijn/haar partner uit Zuid-Afrika. We zagen direct dat we elk in een andere omgeving leven, zowel wat de maatschappij als de natuur, het klimaat, … betreft. Tijdens de kerstvakantie kregen we voortdurend foto’s van onze partners in bikini te zien aangezien het daar toen zomer was. Foto’s van hun school en hun activiteiten laten een grote indruk op ons na. Zo komt het dat Zuid-Afrika bij ons in november een dagelijks gespreksonderwerp was. Sommigen hoopten om in oktober bij ons sneeuw te zien, maar helaas moesten we ze teleurstellen.

Leerlingen die zich vorig jaar inzetten voor het sociaal project.

Leerlingen die zich vorig jaar inzetten voor het sociaal project

We tellen allemaal heel erg af naar ons vertrek. Bij zo’n grote reis komt er natuurlijk veel voorbereidend werk kijken. Gelukkig zorgen onze begeleiders voor de praktische kant. Nu al een grote dankjewel voor al het werk dat jullie verzet hebben! Ons Affidavit moet goedgekeurd worden voor ons vertrek door de ambassade. Papieren moesten dus verzameld worden en formulieren ingevuld. We verdeelden taken om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. We oefenden ook al eens op ‘een snelle groepsfoto nemen’.

Opvoeding is die magtigste wapen
waarmee jy die wêreld kan verander

Nelson Mandela

Op dit moment zijn we vooral bezig met het inzamelen van geld voor een schooltje in een van de armste wijken in Soweto, een township aan de rand van Johannesburg. Tijdens ons verblijf gaan we daar meehelpen om een schooltje te bouwen. We kunnen ervoor zorgen dat honderden kinderen met onze hulp toegang krijgen tot onderwijs. Hoe meer geld we inzamelen, hoe meer materiaal we kunnen kopen en hoe beter we ze kunnen helpen. Want zoals de quote van Mandela zegt die op de muur in het A-blok geschreven staat: Opvoeding is die magtigste wapen waarmee jy die wêreld kan verander. Om dit te realiseren verkochten we al heel wat flessen wijn. De wijnverkoop was dus zeker al een groot succes! Tijdens de week van de projectdag ‘Proeven van de wereld’ brachten we samen met de leerlingenraad Radio ZaZa op de speelplaats. We creëerden een gezellig hoekje met zetels waar de leerlingen voor één euro een liedje konden aanvragen en eventueel een boodschap door de micro konden brengen. Na drie middagen hadden we een mooi bedrag van ongeveer 50 euro. Komende acties zijn een hotdogverkoop en chocomelkverkoop. We hopen opnieuw op een talrijke opkomst zodat we samen met SPIG een mooi bedrag voor het schooltje kunnen neerleggen.

Met veel plezier houden we jullie op de hoogte van ons avontuur!

Even ontspannen tijdens het werk voor het sociaal project.

Even ontspannen tijdens het werk voor het sociaal project

Leerlingen van SFI, SPIG en Midstream College

Leerlingen van SFI, SPIG en Midstream College