Gedichtendag

De haiku, rijke bron van creativiteit in eenieders bereik! De leerlingen uit 4LA, 4LB en 4OITA lazen en schreven op Gedichtendag haiku’s in het Frans. Wil je meer weten over deze klassieke Japanse dichtvorm? We stellen er enkele aan je voor!

‘haiku ● gedicht van drie rijmloze regels in resp. vijf, zeven en vijf syllaben waarin een intense natuurervaring wordt uitgedrukt’ – Van Dale 2015.

De haiku, een kort Japans gedicht, is voornamelijk gebaseerd op de natuur en drukt een vluchtig gevoel uit zoals verbazing of beschrijft een situatie. Daarbij wordt steeds gebruikgemaakt van een eenvoudige taal die voor iedereen verstaanbaar is.

Je kan de haiku beschouwen als een ‘literaire foto’ die de mogelijkheid biedt een natuurelement zoals een seizoen of een landschap te verbinden met de emotie die dit oproept bij de dichter.

Het schrijven van haiku’s in de Franse les is een uitstekend middel om leerlingen te laten kennismaken met een dichtvorm, zonder dat het te ingewikkeld wordt wat betreft structuur en ritmiek.

… en dit was het resultaat!

petit chocolat, comme la neige en hiver, la chaleur le fait fondrePetites fumées, dans les yeux, un sentiment de revanche
Premier froid d'hiver, fait fondre doux flocon blanc, mon souffle se gèleSous la neige blanche, des montagnes de souvenirs, pensées amoureuses