Frans toneel

Het Frans toneel is sinds jaar en dag een van de vaste activiteiten op SFI. Dit jaar zullen voor de vierentwintigste keer leerlingen op de planken staan om in het Frans te acteren. Benieuwd hoe de repetities verlopen of wat het thema is waarrond we dit jaar werken?

Net zoals vorig jaar vinden alle repetitiemomenten plaats tijdens de schooluren. Op dinsdagmiddag reppen de leerlingen zich naar A 216 om er gedurende anderhalf uur te repeteren onder de leiding en het toeziend oog van hun leerkrachten Frans. In het begin wordt er zonder tekst gewerkt. Ludieke improvisaties en uitdagende oefeningen moeten het hen stilaan gewoon maken theater in een andere taal naar voor te brengen. Vanaf begin januari wordt met tekst gerepeteerd. Dit jaar brengen de leerlingen het stuk Le petit Chaperon Uf: het sprookje van Roodkapje krijgt een geheel nieuwe dimensie en steekt de draak met autoritaire regimes. Het belooft een humoristisch, maar ook kritisch én actueel stuk te worden!

Als kers op de taart bieden we aan onze acteurs een deelname aan twee festivals aan. Na de paasvakantie trekken we een week naar Catania (in Sicilië, Italië). Daar staan opvoeringen van 22 theatergroepen op het programma, maar ook workshops met een knipoog naar de artistieke wereld en een aantal culturele uitstappen. Dit jaar zullen we onder andere Taormina bezoeken en een wandeling maken op de Etna.

Eenmaal terug in België maken we ons klaar voor het festival in Gent. Daar zullen zes Vlaamse en zes buitenlandse groepen gedurende drie dagen samen een gelijkaardig traject afleggen. Door hun deelname aan twee internationale theaterfestivals voor jongeren in het Frans verruimen onze jonge deelnemers hun culturele horizon en oefenen ze in internationale verdraagzaamheid. Onze leerlingen krijgen zo de gelegenheid om met jongeren van dezelfde leeftijd en met dezelfde interesses uit heel Europa (en Canada) in discussie te gaan.

Wensen jullie ook van het resultaat van een jaar lang enthousiast werken te genieten? Noteer dan alvast woensdag 17 mei om 19.30 uur in jullie agenda! Dan voeren we het stuk op in het Gildenhuis in Melle voor alle ouders, familieleden, leerkrachten en sympathisanten. De leerlingen uit het derde en het vierde jaar worden verwacht op donderdag 18 mei in de namiddag.